De spin 2

Vervolg op blog van gisteren

Het is al middernacht geweest als Joke thuiskomt van haar avonddienst.

Normaliter ligt Pieter dan al in bed maar ze treft hem nog op de bank. Hij staart wezenloos voor zich uit, lijkt zich niet bewust van haar aanwezigheid.

“Wat is er met jou aan de hand?” Zo kent ze haar held niet. “Is er iets mis gegaan bij de prijsuitreiking?”

Ze heeft niet de indruk dat de vraag tot hem doordringt. Bezorgd slaat ze een arm om haar heen.

“Een sp sp spin”, het komt er stotterend uit, “in dddde keukekeuken.”

Joke begrijpt het niet, het is toch alweer heel wat jaren geleden dat hij die fobie was kwijtgeraakt.

“Stil maar, ik stuur hem wel naar buiten.” Ze ziet het beestje nergens en dweilt de keuken droog. De bloemen schikt ze in de vaas.

Na een onrustige nacht komt het verhaal naar boven. De burgemeester had hem om zijn moed geprezen. “Deze held kent geen angst!” En toen spookte ineens zijn oude fobie weer door zijn hoofd. Die herinnering werd werkelijkheid toen hij het spinnetje zag. Achteraf moet hij erom lachen. Natuurlijk is hij niet bang voor spinnen, niet meer.

De spin

Helden, we hebben er te weinig. Echte helden dan. Maar Pieter is er nog zo een.

“Pff, het was een mooi feest maar ik ben blij dat het achter de rug is.”

Hij ploft op de bank, trekt zijn schoenen uit en schenkt zichzelf een biertje in. Wat een gedoe, alleen omdat hij dat oudje uit de wetering gevist heeft. Het vrouwtje was er met scootmobiel en al ingereden. De burgemeester kon het mooi vertellen maar zoiets doet toch iedereen. Al die ophef, helemaal niet nodig.

Pieter had wel vaker zoiets bij de hand gehad, wel eens een kat uit een boom gehaald, een schaatser uit een wak. Hij is niet bang uitgevallen, ziet eerlijk gezegd het gevaar voor zichzelf altijd pas achteraf.

Jammer dat Joke er niet bij kon zijn, ze had avonddienst. Straks zal hij haar de Carnegiespeld wel laten zien. Nu eerst dat mooie boeket maar even in het water zetten.

Hij slofte naar de keuken en zoekt een passende vaas. Die blauwe, dat moet kunnen. Halfvol water, is het te weinig dan kan er altijd wat bij. Op de aanrecht snijdt hij de stelen schuin af. Bloem voor bloem, tak en groen krijgt een plekje. Tevreden kijkt Pieter naar de compositie. Nog een takje groen.

Van schrik gooit hij de vaas om. Het beestje sprint weg uit angst te verdrinken. Pieter is in geen velden of wegen meer te zien. Een spinnetje, held op sokken.

Nieuwe auto

Zeven jaar geleden ruilde ik mijn Fiat Idea, een te snelle keuze na het total loss van haar voorganger, in voor een Ford C Max. Een tweedehandsje maar nog geen tien maanden oud. Een luxe uitvoering ook, vrijgekomen omdat Ford met een upgrade kwam.

Met veel plezier heb ik ermee gereden en ben ik er kennelijk door verwend. Niet dat je alle luxe en gemak even nuttig vindt maar het verwent wel.

Met het naderen van de 100.000 kilometergrens en het idee dat ik graag af en toe iets anders heb besloot ik een andere auto te kopen. Dat idee, na verloop van tijd inruilen voor een jonger exemplaar geldt overigens niet voor mijn echtgenote, daar geniet ik al meer dan veertig jaar van en mee.

Een andere auto dus! Weer een Ford en weer een tweedehandsje. Weer een overjarig model maar nu nog maagdelijk, niet bereden zal ik maar zeggen. Een Ecosport, stoer zwart en bereid me weer jaren van dienst te zijn.

The White Album

Voor het derde jaar in successie zagen we in de Goudse Schouwburg The Analogues. Na Sergeant Pepper en The Magical mistery tours was het nu de beurt aan The White Album. En het was weer ouderwets genieten!

Even weer terug naar 1968. Terug naar de Beatles met hun laatste album. Terug naar Revolution, Obladi Oblada en While my guitar gently weeps. En al die andere nummers. Van tijd tot tijd waren er ook nog leuke animaties die meedraaiden op de achtergrond.

Volgend jaar hopelijk weer, de beurt is dan aan Abbey Road.

Hyperrealisme

Deze diashow vereist JavaScript.

Gisteren hebben we ons op het verkeerde been laten zetten in Rotterdam. In de Kunsthal is een tentoonstelling met realistische sculpturen, net echt maar vaak met een twist. Een vijf meter groot pasgeboren meisje, nog inclusief de navelstreng bijvoorbeeld. En een oude vrouw met baby, een baby die dan verhoudingsgewijs duidelijk te klein is. Verder heel realistisch gemaakt, dan zie je niet eens direct dat het beelden zijn. Verwarrend maar ook prachtig.

Een verdieping hoger was een tentoonstelling van vooral boekcovers van Dick Bruna. Zwarte beertjes als de verhalen van de Saint en Maigret.

Kortom, weer een een wel besteed museumbezoekje.

Zorgelijk

Ik maak me zorgen, al een tijdje. En steeds komen er sterkere signalen dat dat terecht is. Een paar voorbeelden:

  • In steeds meer plaatsen kun je als nieuwe patiënt geen huisarts vinden;
  • Steeds vaker moeten ambulancebestuurder zoeken naar een ziekenhuis waar hun patiënt geholpen kan worden;
  • Steeds meer patiënten die afhankelijk zijn van de GGZ worden niet meer bereikt;
  • Opvang en plaatsing dementerenden is een drama.

Zomaar wat zorgpunten in de gezondheidszorg die door gebrekkig beleid zijn ontstaan en door gebrek aan beleid niet opgelost worden.

Overbelasting van het overgebleven beschikbaar potentieel, zowel qua plaats als personeel vergroot de problemen. Overlast zorgt voor nieuwe, andere problemen. Het heeft alle kenmerken van een neerwaartse spiraal. Kortom, beleidsmakers, neem uw verantwoordelijkheid!

Gemeenteraadsverkiezingen

Over anderhalve week mogen we weer naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. Met de verschuiving van allerlei taken van rijk naar gemeente is hun werk van groot belang.

Overal prijzen partijen hun eigen plaats aan, men spreekt mensen op straat aan, er wordt huis aan huis geflyerd, er zijn radio- en tv-discussies over de belangrijkste onderwerpen. Wij zijn dit van plan, wij gaan dat doen, stem op onze lijst!

Beloftes, de een nog mooier dan de ander. Ik kijk dan liever naar de prestaties van de afgelopen periode. Heeft men de voor mij juiste standpunten ingenomen, zijn beloftes nagekomen. Geeft dat vertrouwen voor de toekomst. Zouden die politici nu echt denken dat we al die flyers lezen en de inhoud voor zoete koek aannemen?

Voor de zekerheid kijk ik ook nog naar de uitkomsten van de stemwijzer. Er is geen partij die volledig aan mijn wensen voldoet. Dat kan ook niet en dus bepaal ik welke terreinen voor mij belangrijk zijn en hoe die belangrijke zaken grotendeels aan mijn wensenpakket tegemoet komen. Het verbaast me niet dat ik langs beide wegen op dezelfde partij uitkom. Met andere woorden, ik ben er ook voor deze keer weer uit!

Oud Utrecht

Afgelopen week ontving ik een aangename verrassing.

“Ik kom zelf uit Gouda en heb hier niet zoveel mee. Maar misschien is het wat voor jou, een boek met oude tekeningen en aquarellen van Utrecht. Anders gooi ik het weg.” Aan de deur een van de buurvrouwen. Ze was aan het opruimen en dit boekwerkje tegengekomen.

“Nou graag! ” En enthousiast blader ik het boekwerk door, Een uitgave uit 1981, een verzameling prenten uit de Utrechtse archieven. Kerken, stadskastelen, grachten. Een mooie weergave van een stuk geschiedenis. Zoiets is aan mij wel besteed! Bedankt, Jook!

Met het mes

Donderdagavond hebben we weer eens lekker met z’n drieën geschilderd. En bijgepraat, natuurlijk, dat hoort erbij. De afgelopen maanden is er veel gebeurd, voor ieder van ons op verschillend terrein. En dat hou je dan wel via appjes bij maar praten is toch directer.

En dan tussendoor lekker stoeien met mes en verf.

Ik heb het mes ontdekt. Het paletmes, wel te verstaan. Ik was natuurlijk altijd al die man die op zondag het vlees sneed.

Ingepakt

De grote inpakker, Christo Vladimirov Javacheff, vooral bekend als Christo is kennelijk in de gemeente Krimpenerwaard neergestreken. Ik moest voor een nieuw

paspoort op ons gemeentehuis in Stolwijk zijn en kende het niet meer terug. Volgens mij is hij nog niet helemaal klaar dus ik hoop hem binnenkort te treffen om hem te feliciteren met zijn conceptuele kunst.

Wat ik niet begrijp is dat de lokale pers zich niet reeds massaal op dit kunstwerk in wording heeft geworpen. Een interview met de bekende artiest zou toch wel het minste moeten zijn. Maar niets, helemaal niets.

Mijn nieuwe paspoort kan ik volgende week halen, ik hoop dan meer te kunnen vertellen over dit kunstwerk.