#50books ’15-12

Wat is het oudste boek in jouw verzameling?

Mijn eerste gedacht bij het lezen van de vraag van deze week, dat zal de vijfdelige serie ‘De pelgrimstocht der mensheid’ zijn. Vijf pocketboekjes, in 1937 in eerste druk verschenen, doen verslag van de geschiedenis vanaf de oudheid tot en met de tweede wereldoorlog. Dat laatste stuk is er ongetwijfeld in een van de latere drukken aan toegevoegd. Ik heb de vijfde druk, opnieuw herzien en bijgewerkt verschenen in 1960.
scannen0005Maar nee, sinds een paar jaar ligt er een roman in mijn boekenkast, uitgegeven in 1886 bij L.J. van Veen in Amsterdam. Het Nest, geschreven door Elisabeth Halden. Wie de vertaling verzorgde wordt niet vermeld. Even googelen vertelt me dat het boek in het antiquariaat zo’n € 8,00 moet kosten. Hoe ik eraan gekomen ben? Tijdens een klaverjasavondje vroeg mijn maat of zo’n oud boek nog iets waard zou zijn. Hij had het in een nalatenschap gevonden en wilde het eigenlijk weggooien. Ik moest bekennen dat ik geen idee van een eventuele waarde had, dat het niet echt veel zou zijn was wel duidelijk. En een boek weggooien, dat doe je niet. En dus mocht ik het meenemen. Het verdween thuis in de boekenkast en daar ligt het sindsdien stof te vangen. Ik heb het niet gelezen, ga dat ook niet doen. Dat archaïsch taalgebruik weerhoudt me. En de slotzin is voor mij ook geen aanmoediging:

Ernstig gestemd, luisterden allen naar deze woorden, die zeker vervuld zullen worden zoolang de oude geest in het oude Nest blijft leven, de geest van geloof, hoop en liefde, de beste en heiligste nalatenschap van de ouders aan hun kroost.

Voor jou wel? Dan kun je het boek krijgen tegen verzendkosten, even een pb-tje met je adres is genoeg.

11 Comments

 1. Mijn oudste boek dateert van 1870 en draagt als titel: Het boek der Psalmen en Gezangen, gedrukt door Joh. Enschede en Zn. ( In Duits schrift)
  Ook heb ik nog de Bijbel in de zgn. Leidsche vertaling uit 1914.
  Wat voor jou geen aanmoediging is om het oude boek te lezen waar je over schrijft is de zin: de geest van geloof, hoop en liefde is de beste nalatenschap die ouders aan hun kroost kunnen meegeven.
  Voor mij zijn dat wel waardevolle woorden en begrippen.

 2. Overal ter wereld zijn er mensen die een ( gouden) kettinkje dragen waaraan drie bedeltjes hangen; een anker, als symbool van de hoop, een kruis ten teken van geloof en een hartje als het symbool van de liefde.
  De liefde, zegt de apostel Paulus in zijn meest bekende hoofdstuk, in het boek 1 Corintiers 13, is de liefde.

 3. Nope… mijn interesse weet je met zo’n boek ook niet te wekken. Mijn vader misschien maar bewaar me hé… ik mag die wel allemaal afstoffen zijn bijbels. Yep! Mijn vader is een godvruchtig mens. In zoverre dat hij het mij vergeeft dat ik het niet ben 🙂 want verder zijn we, wat men noemt, twee handen op een buik 🙂

 4. Ook mij trek je niet over de streep met deze woorden. Wel gaaf, zo’n boekje uit 1886. Ik kom niet verder dan 1901, zoals ik al bij Hendrik-Jan aangaf in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.