#50books ’15-21

Vraag 21:
Wat vind jij van het voorstel om de openbare bibliotheek af te schaffen?

In mijn ogen een iets te beperkte vraag, zeker met de beschouwing die Peter erbij schrijft. Maar die beperking is hem gegund, het is immers een boekenvraag. Dat eventueel sluiten van bibliotheken is onderdeel van een groter proces. Subsidiëring van cultuur is kennelijk vandaag de dag uit den boze. Rechts Nederland wil deze linkse hobby afschaffen. De verheffing des volks, de gedachte achter de cultuurpromotie vindt men maar onzin. Het volk hoeft niet verheven te worden, wil zich ook niet verheffen. En wat dat laatste betreft, voor een deel is dat ook wel waar. Kijk maar eens naar de rotzooi die de commerciële zenders over ons uitstorten met de bijpassende kijkcijfers.
Wel. zegt rechts Nederland, als je dan toch zo nodig cultuur wilt, zoek dan maar elders je financiering. En gelukkig, er is een enkele mecenas te vinden.
Die bibliotheek is overigens allang niet meer alleen een boekenuitleen, hier in ieder geval niet. Je kunt er voor heel andere uitleen ook terecht en bovendien is het een ontmoetingspunt voor gelijkgestemden, worden er cursussen gegeven en is er expositieruimte voor de lokale (amateur)kunstenaar of -verzamelaar.
Niet iedereen is financieel bij machte die boeken te kopen die hij/ zij graag wil lezen. Ook tweedehands niet. En er zijn andere belemmeringen, ruimtegebrek, onzekerheid of iets wel of niet de aanschaf waard is.
Nee hoor, wat mij betreft blijft de bieb nog heel lang open!

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.