#50books ’15-28

In hoeverre is het belangrijk voor jou dat je een hoofdpersoon kunt visualiseren op basis van de aanwijzingen in de tekst?

Of ik een goed gelijkend portret kan schilderen van een hoofdpersoon in een boek, zoals bedoeld door de auteur, Peter? Dat lukt nooit! Hoe nauwkeurig de schrijver ook zijn of haar best gedaan heeft, ik zal daar altijd een eigen draai aan geven. Sterker, dat doe ik ook bij een portret vanaf een foto of van iemand die voor me zou poseren. Wel eens gekeken naar Sterren op het doek? Drie portretten, vaak totaal verschillend van elkaar. De waarnemingen van een mens zijn immers altijd gekleurd. Daar komt bij dat iedere invalshoek een ander beeld oplevert. Tijdens schilderlessen moeten we nogal eens eenzelfde onderwerp schilderen. Iedere deelnemer heeft dan zijn of haar eigen waarheid. En dat is helemaal niet erg. Natuurlijk visualiseer ik, ik denk vaak in beelden. En dan hoef ik geen echt sterke aanwijzingen te hebben. Ik heb al direct een beeld bij een blonde, knappe vijfentwintigjarige dame, of bij een shabby heerschap van middelbare leeftijd. Als de rest niet belangrijk is voor het verhaal kan ik met dit soort omschrijvingen uitstekend uit de voeten!

6 gedachten over “#50books ’15-28

Voeg uw reactie toe

  1. Yep! Ieder zijn waarheid… ook wat dat visualiseren betreft šŸ™‚ Zo zal ik als ze ergens gewag maken van een dandy gelijkend type gelijk aan Hercule Poirot denken – wat pak en schoenen betreft zal ik er dan wel niet ver naast zitten maar niet iedere dandy is behept met van die little grey cells – om maar iets te zeggen…

    1. Ah, de wereldberoemde schepping van Agatha Christie! Maar komt die dandy dan uit haar omschrijving of uit de filmbeelden?

      1. Uit de filmbeelden vrees ik. Niet dat ik me daarvoor niet al een beeld had gevormd: groter, en z’n hoofd minder ei-vormig šŸ˜€

  2. Ik vind het vaak zo vervelend dat de film over mijn eigen beeld heengaat. Zo had ik van Aragorn en Frodo en Harry Potter en Dumbledore een hele andere voorstelling dan in de film… En wat je ook doet: je krijgt nooit meer je eigen beeld terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑