#50books ’16-4

Of ik maar even een lijstje van tien must reads wil maken. Ik peins er niet over. dat gaat dan net als met die lijstjes aan et eind van het jaar voor de top 2000. Zodra je het lijstje hebt ingediend bedenk je dat dat ene nummer toch altijd wel hoog in je favorietenlijstje stond, hoe kon je het vergeten? En een week later concludeer je dat je tien van de vijftien nummers zou kunnen vervangen en nog steeds durft te zeggen dat het je topfavorieten zijn.
Van mij dus geen lijstje boeken. Wel een paar schrijvers, en kies dan zelf maar wat je wilt lezen.
Roald Dahl, om te beginnen. De ideale schrijver om je kinderen liefde voor het verhaal bij te brengen. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of ik alle kinderboeken heb (voor) gelezen, toch tenminste de meesten wel. En ook zijn verhalen voor volwassenen zijn zeer de moeite waard.
Maarten Toonder, zijn Bommelreeks bestaat uit louter vondsten, taalvondsten wel te verstaan. Wat mi betreft genieten, ook op herhaling.
Simon Carmiggelt, columns die door hun eenvoud en vaak verrassende wendingen nog steeds de moeite van het lezen waard zijn, Martin Bril mag daar in een adem bij genoemd worden.
Stephen King vanwege zijn ongebreidelde fantasie al vielen zijn laatste boeken me tegen.
Carlos Ruiz Zafón, boeken die je niet weg kunt leggen.
En dan nu maar posten en bedenken wie ik er nog meer in had moeten zettten.

3 Comments

  1. Lijstjes van must read… of op het einde van het jaar zo de lijstjes met meest favoriete boeken… aan mij zijn ze niet besteed ☺ Ik kom immers elke keer weer tot de conclusie dat ze maar voor een handvol op 100 overeenkomen met wat ik lees dus…. Ach, smaken verschillen nu eenmaal hé… gelukkig maar voor de schrijvers zelf

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.