Over Kampersteuren en Blauwvingers

Je ziet dat vaker, rivaliteit tussen buren. Zo ook in de kop van Overijssel waar de Hanzesteden Kampen en Zwolle elkaar regelmatig in de haren vlogen. Zwollenaren plaagden de Kamper bevolking met de bijnaam Kampersteur, een naan die ze door de volgende geschiedenis verdienden:

Ā Kampersteur
De bisschop van Utrecht had een bezoek aan Kampen aangekondigd en dus moest er een feestmaal op tafel komen. Nu wilde het geval dat een visser juist een enorme steur gevangen had, daar zou een smakelijk maal van te maken zijn. Maar de bisschop moest zijn bezoek uitstellen en de Kampenaren besloten de vis een bel aan te binden en terug te zetten in de IJssel. Zou de bisschop later komen dan was de lekkere hap eenvoudig weer te vangen. Maar de truc mislukte, de vis kon niet opnieuw opgehengeld worden. De bisschop moest het doen met gekookte eieren in mosterdsaus, nog steeds als kampersteur op de menukaart.

Die pesterijtjes vanuit Zwolle zat de mensen niet lekker en naarstig ging men op zoek naar een goede bijnaam voor de buren. Het geluk was met hen, al spoedig deed zich een voorval voor dat ze met beide handen aangrepen:

Blauwvingers
Bij een brand in Zwolle ging de kerktoren verloren. De Zwolse bevolking zat krap bij kas en besloot het klokkenspel in de aanbieding te doen. In Kampen had men belangstelling en uiteindelijk ging de koop door. Maar, omdat Zwolle het geld hard nodig had kon Kampen voorwaarden stellen en ze besloten te bedingen de klok met door hen te bepalen munt af te rekenen. En zo kwamen de Kampersteuren met een wagen vol koperen muntjes in Zwolle. Zoals het een goed bankier betaamt telde de Zwollenaar de centjes nauwkeurig na hetgeen hem, dat koper geeft nogal af, op blauwe vingers kwam te staan.

4 gedachten over “Over Kampersteuren en Blauwvingers

Voeg uw reactie toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑