Actief ouder worden

Je kent het wel, al die bijzondere dagen. Had je vroeger alleen vader-, moeder- en Werelddierendag, vandaag de dag is er iedere week wel een dag die aan een groep toegewezen is. En dus vieren we sinds 1990 de Internationale dag voor de ouderen, voor dit jaar vastgesteld op 1 oktober. Als Stichting SWOS zijn we natuurlijk bijzonder betrokken bij deze groep en vieren ieder jaar die feestdag mee, zij het dat we om praktische redenen vaak een andere datum in die maand kiezen. We verzorgen dan een heerlijk diner waaraan ongeveer zestig, zeventig senioren meedoen.

Dit jaar is het bovendien het Europees jaar van het Actief ouder worden. Ouderdom komt met gebreken, we kennen allemaal dit gezegde. Maar die gebreken zijn vaak best te dragen als je zorgt voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Mens sana in corpore sano dichtte de Romein Juvenalis al in de eerste eeuw van onze jaartelling. Niets nieuws onder de zon.

Nu doen we als Stichting SWOS standaard al het nodige aan activiteiten. Wekelijks kun je er volksdansen, meedoen aan bewegen voor ouderen, yoga en/of Zumba Gold. Van tijd tot tijd organiseren we een fietstocht. Bij al die activiteiten gaat het om met plezier bewegen, met plezier actief bezig zijn. We zijn daar best trots op maar hopen ook altijd om meer mensen te bereiken dan we tot nu doen.

Dus organiseerden we afgelopen week naast de standaardactiviteiten nog het een en ander. Zo konden onze gasten maandag, dinsdag en woensdag kennis maken met de Wii. Deze Nintendo spelcomputer heeft tal van spelletjes waar bewegen een rol speelt. En dat kan dan gewoon met je eigen televisie als beeldscherm. Dus, bij slecht weer hoef je er niet uit. Geen vervanging voor met anderen sporten maar wel een nuttige aanvulling. De donderdag gunden we onze cliënten rust en een stevige maaltijd, bewegen maakt immers hongerig. Maar vrijdag, gisteren, moesten ze weer vol aan de bak. Met medewerking van de gemeente en de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis hadden we Olga Commandeur, bekend van het televisieprogramma Nederland in beweging uitgenodigd naar de Zilverstad te komen. Na een interactieve inleiding over het belang van bewegen en een door ons zeemanskoor Recht zo die gaat gezellig gevulde pauze moest er echt gewerkt worden. Nagenoeg alle toeschouwers werden deelnemer. Zelfs de dames in hun scootmobiel reden naar voren om binnen hun mogelijkheden mee te doen. Want ook als je beperkingen hebt kun je nog volop in beweging zijn. En, wat belangrijk is, het plezier straalde ervan af. De calorie-inname werd op peil gehouden, wat er afgetraind werd werd aangevuld met een slagroomsoesje en een advocaatje of wijntje. Je moet er immers plezier in hebben ;-).

Leuk om nog te melden is dat de hele week vier jongens in het kader van hun maatschappelijke stage meegewerkt hebben. Ze leerden onze klanten omgaan met de Wii, schilden aardappelen en sneden uien voor de maaltijd van donderdag en assisteerden bij de bediening op vrijdag. Het het moet van school veranderde al snel in wat is dit leuk. En leuk was het, voor jong en oud.

Een al met al drukke week maar met veel genoegdoening voor iedereen die meedeed.

Klik hier voor het (foto- en film)verslag van deze middag, uitgebracht op de site van Het Kontakt.

0 gedachten over “Actief ouder worden

Voeg uw reactie toe

 1. Wat een mooi stukje heb jij geschreven, wat was het een mooie week. Wij hebben genoten!

  Met vriendelijke groet,

  Nadia Zaïdi, Martine Brand
  Stichting SWOS
  Oranjeplaats 45B
  2871 TL Schoonhoven

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑