AI Gallery

Ik load een foto van de Schoonhovense watertoren op en geef mijn computerprogramma de opdracht een schilderij te maken van dit plaatje in de stijl van Vermeer. En vervolgens van een van Gogh in de tijd dat hij in Arles werkte. Een druk op de printer en ik heb twee prachtige plaatjes. Maar kunst?

Niet van een echte Vermeer te onderscheiden? Die toren stond er alleen nog niet in de zeventiende eeuw en van Gogh heeft hem helemaal nooit gezien, zeker niet in Zuid Frankrijk.

Ruim die potloden maar op, die olieverf kan ook weg. Het enige dat nog nodig is is een toetsenbord en een geavanceerd AI-programma. De machine neemt je werk over. Net als datzelfde programma je boek kan schrijven zoals Mulisch of bijvoorbeeld Roald Dahl gedaan zou kunnen hebben.

En echt nieuw is het niet. In de zin dan dat er al sinds jaar en dag posters aan je muur te hangen zijn met de Mona Lisa of een of andere Monet of Manet. En toen de fotografie werd uitgevonden dachten schilders ook dat hun beroep of hobby de langste tijd gehad had.

Natuurlijk, kunstuitingen zijn vaker geïnspireerd op vroegere werken. En fotografie heeft zich ontwikkeld tot een kunstuiting van belang. Maar de inbreng komt dan van de maker, niet van een machine.

Er zal best een categorie mensen zijn die genoegen nemen met deze nieuwe presentaties. Het vult de muur, zal ik maar zeggen.

Maar kunst, niet zomaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.