Eigen rechter

‘ Natuurlijk, meneer de rechter, maar iedereen vond hem een boef, tuig van de richel.’
‘En dan vindt u dat u hem mag vermoorden?’
‘Ja, als ik het niet doe, wie dan wel?’
‘ We hebben hier een rechtsysteem, de staat, de vierde macht oordeelt, veroordeelt en straft.’
‘ Ik begrijp niet wat u zegt, de staat, in dit geval zelfs leger en politie zijn op zoek naar hem, bestrijdt hem, althans, probeert dat. En dan help ik een handje en word ik ter verantwoording geroepen.’

Er is commotie over de mogelijke strafvervolging van Jitse Akse, een oud militair die op eigen houtje naar het Midden Oosten trok en de strijd aanbond tegen terreurbeweging IS. Veel mensen vinden dat hij liever een lintje zou moeten krijgen vanwege zijn dappere positie kiezen.
Ik vind dat een gevaarlijke ontwikkeling. Als we allemaal maar kunnen kiezen wie we de vijand noemen en vervolgens onze mitrailleur daarop leegschieten is het einde zoek. Ik begrijp dan ook vooral politici en andere opiniemakers niet die voor een ‘hij is eerder een held’ gaan. Laten we toch vooraldit soort beslissingen daar laten waar ze horen te liggen, op regeringsniveau.

7 Comments

  1. Ik ben het met je eens, dat men niet in vreemde krijgsdienst mag treden en geen eigen rechter mag spelen.
    Toch leeft in brede kring, dat deze man als een held moet worden beschouwd en niet verdient vervolgd te worden. Vervolgd te worden door de vierde macht schrijf je. Ik meen, dat wij in Nederland een drie machtenstelsel hadden. De zgn. Trias politica, de wetgevende, rechterlijke- en de uitvoerende macht.
    Sommigen spreken ook wel van het vijf machten stelsel, o.a. die van de macht van de ambtenaren..
    Overigens werden er in de oorlog van 1940-45 door verzetsstrijders ook diverse aanslagen gepleegd.
    Denk maar aan de Puttense moord waardoor een groot aantal mannen als represaille werd afgevoerd en nooit meer terugkeerde. (Ter nagedachtenis aan die weggevoerde mannen wordt nog ieder jaar op dodenherdenking een lied gezongen uit Psalm 84.)Toch werden na die tijd diverse lintjes uitgedeeld aan moedige verzetsdaden. Was er dan een verschil toen en nu? Wie het weet mag het zeggen…

    1. toen waren wij in oorlog en ons land bezet, de verzetshelden van toen vochten niet voor maar tegen een vreemde mogendheid. Die Fries is niet meer dan een gewone huursoldaat die zich voor (grof) geld aanbiedt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.