Pekelvlees

Ik mag mijn boterham graag royaal beleggen met vleeswaren, er is altijd wel leverworst in huis, boeren metworst, ham, ossenworst. En dat in verschillende soorten, gerookt, gekookt, ik ben niet eenkennig op dit terrein.
Onlangs kocht ik weer eens pekelvlees en tot mijn verrassing stond op de verpakking ook runderham. De spellingscontrole kent het woord niet eens. Maar ja, dat is het eigenlijk wel.
Bij pekelvlees moet ik altijd denken aan het broodje halfom. Eigenlijk half om half want belegd met in gelijke hoeveelheid pekelvleees en al dan niet gelardeerde lever. Runderlever om precies te zijn, de lekkernij komt uit Joods Amsterdam en daar is het varkensvlees eten natuurlijk uit den boze.

Terzijde, dit doet me denken aan een voorval in onze bedrijfskantine, jaren geleden. We hadden tijdelijk een orthodox joodse collega en die at natuurlijk geen varkensvlees. Dat hoefde geen probleem te zijn, erwas een ruime sortering waaronder corned beef. Nu ad hij, net als ik, op school geleerd dat de Engelsen varkensvlees meat noemen, het rundvlees is beef. Totdat hij die hele kleine lettertjes las, er zat het nodige varkensvlees in de lekkernij. Daarna heeft hij alleen nog maar kaas op zijn brood gedaan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.