Restaurants weer open

Het terras op de begeleidende foto ligt op ongeveer 200 kilometer van de hierna beschreven etablissementen.

Langzaam maar zeker worden de regels versoepeld, het coronavirus lijkt onder controle en door stapsgewijs de straffe lijn te vieren hoopt men een nieuwe uitbraak te voorkomen. In dat kader is de horeca weer beperkt open, met beperkingen als anderhalve meter, niet meer dan dertig man, navraag bij de gasten over de gezondheid et cetera.

Het toeval wil dat net nu wij een weekje vakantie hebben en dan bij voorkeur buiten de deur eten. Sinds maandag bezochten we vier restaurants, een voor een lunch op een terras, drie voor het avondmaal, het diner.

De lunch ging zonder afspraak, vooraf, bij de diners hadden we tevoren gereserveerd. Onze ervaringen:

In het eerste restaurant stonden de tafels royaal op afstand van elkaar. Tussen de tafels schotten van plexiglas, een looproute en tegen de gedekte tafel stond een lege tafel waarop de bestelde drank en gerechten geplaatst werd. We kregen geen vragen over onze gezondheid.

In het tweede restaurant stonden aan weerszijden gedekte tafels. ook met schotten. Tussendoor een zeer breed gangpad. Op de door ons gereserveerde tafel lag een formulier met gezondheidsvragen en werd om een contactadres gevraagd. Ook hier naast de gedekte tafel een tafel waarop geserveerd werd.

Voor het derde diner kozen we een eetcafé. Bij reservering kreeg ik de vraag of we gezond zijn, ik beantwoordde die met ja. Drie tafels voor de gasten, zeer ruim uit elkaar. En een van de drie werd niet vrijgegeven omdat er een paar man aan de bar zaten, het is het één of het ander vertelde de uitbaatster. Het bestelde werd een meter of vijf van ons vandaan neergezet, we moesten het zelf gaan halen.

De lunch genoten we buiten. Nou ja, genieten, het was behoorlijk fris. Ook hier de tafels ver uit elkaar, beslist meer dan de benodigde anderhalve meter. Maar het bestelde werd zoals in oude tijden voor ons op tafel gezet. Geen gezondheidsvragen. Nu weet ik niet of de regels voor het terras anders zijn dan voor binnen, de uitvoering was dat in ieder geval duidelijk wel.

Het is even wennen. Het bedienend personeel is blij dat er in ieder geval weer wat gasten bediend mogen worden. Ik ben ervan overtuigd dat daar waar we binnen aten men in ieder geval zeer de best deed om alles binnen de regels correct af te handelen. Dat die afstand voor zowel bediening als gast verre van optimaal is moeten we voorlopig maar voor lief nemen, het is niet anders hoorden we overal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.