(Ver)oordelen

“Niet gehinderd door enige kennis van zaken hebben zij besloten dat …”, we worden er steeds makkelijker in. We hebben o zo weinig nodig om ergens over te kunnen oordelen. In ieder geval maar weinig kennis, we hebben immers overal verstand van. Wij gaan net zo gemakkelijk om met miljardenvraagstukken als onze minister van financiën, wij hebben ons oordeel klaar als er een bank omvalt, weten dat Barbertje dan moet hangen. Is er een moord gepleegd dan hebben we geen feitenonderzoek nodig om tot een veroordeling te komen, de verdachte was al eens eerder uit zijn slof geschoten, het is dus wel zeker dat hij het gedaan heeft. Wij weten alles van schoolsystemen en zorginstellingen, zouden zo’n instituut natuurlijk veel beter runnen dan die klojo’s die ze nu in de top hebben.

Er hoeft maar weinig te gebeuren of bekende Nederlanders als Prem, Jord en Felix mogen in DWDD het hoe en waarom uitleggen. Niet dat het hun vakgebied is, welnee. Maar ze praten zo makkelijk. En volgzaam Nederland gelooft het toch wel. Jan Mulder mag ongenuanceerd uit zijn dak gaan, leuk plaatje toch. Paus afgetreden, in het vakje religasten is er vast wel iemand te vinden die vanavond toch niets te doen heeft. Pauw en Witteman hebben vaak niet eens meer gasten nodig, zij duiden zelf wel. Twan Huys maakt uit wat de norm is, Mariëlle Tweebeeke laat echte kenners niet uitpraten als ze iets vertellen dat niet in het straatje past. Onderzoeksjournalistiek, niet nodig, we weten het allemaal wel.

We weten weinig tot niets. Lees een simpel detectiveromannetje en je zou kunnen begrijpen dat niet alles is wat het lijkt. En, een mening vormen is goed maar oordeel niet lichtzinnig, laat staan dat je veroordeelt.

Pistorius heeft zijn vriendin vermoord, hij was al veroordeeld voor hij werd opgepakt. De autoriteiten in Rusland hadden wel eens mogen waarschuwen dat er iets uit de lucht zou vallen, Sjoerd van Keulen had in 2008 nooit …., Anass Aouarch werd gepest, we waren er allemaal bij en weten precies van de hoed en de rand.

0 gedachten over “(Ver)oordelen

Voeg uw reactie toe

  1. ja, ons past wat meer bescheidenheid.

    maar voor je het weet, maar laten we dat maar niet propageren. Voor je het weet komt iedereen met zijn kop op de buis om te laten zien dat het nog bescheidener kan.

  2. Een beetje meer kritisch en contextueel denken en niet zomaar alles klakkeloos aannemen wat er (in de media) gezegd dan wel geschreven wordt… ik zou het van harte toejuichen. Tenslotte heeft niemand van ons de wijsheid in pacht. @->–

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑