Vrijwilliger, goud waard

Afgelopen maandag was de dag van de vrijwilliger. Nu weet mijn trouwe volger dat ik het niet zo heb op al die speciale dagen maar deze zette me toch even aan het denken, zeker toen ik gisteren in NRC Next dit berichtje tegenkwam:
20151208vrijwilligers
Alleen de Stichting SWOS heeft al zo’n 175 vrijwilligers, stuk voor stuk hun gewicht in goud waard. Zonder vrijwilligers zouden we nergens zijn, hun inzet is de smeerolie voor de samenleving.
Ik ben eens aan het rekenen geslagen:
Stel dat die 175 vrijwilligers gemiddeld drie uur per week in touw zijn (ik hoor al menigeen protesteren, ‘drie uur maar, ik doe veel meer‘) dan betekent dat 525 uur per week, 27.300 uur per jaar.
Het minimum uurloon voor iemand van 23 jaar en ouder is momenteel € 8,66 en weer hoor ik gemopper, ‘mijn werk mag wel beter beloond worden dan met het minimumloon‘. Maar goed, stel dat dat voldoende zou zijn dan besparen we de maatschappij alleen al met onze relatief kleine organisatie € 236.418,00 per jaar. Het is meer, zowel dat gemiddeld aantal uren als de gekapitaliseerde inzet, daar ben ik van overtuigd. Misschien moeten we het maar eens preciezer uitrekenen. Evengoed vind ik de uitkomst op basis van deze conservatieve berekening al groot genoeg om de in de titel genoemde bewering waar te maken.

2 gedachten over “Vrijwilliger, goud waard

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑