Verwacht: Wel gebogen, niet gebroken

Voor actuele informatie over het boek en antwoord op de vraag hoe het te bestellen is klikt U hier.

Ik kondigde het al eerder aan, nu is het zover. Op 9-2-2020 presenteren we in Kamp Amersfoort een boek over het verzetsverleden van mijn oom Henk Bastiaans en de gevolgen daarvan, zowel in als na de Tweede Wereldoorlog.

waar gaat het over?

Zoals zoveel lotgenoten heeft Henk Bastiaans niet willen praten over zijn ervaringen tijdens de oorlog: het verzet, de onderduik, de concentratiekampen, die hij ternauwernood overleefde. Hij kon het niet, en hij wilde zijn gezin er niet mee belasten. Maar in de loop van de tijd gingen nabestaanden zich vragen stellen: wat is er gebeurd? wat heeft hij meegemaakt? wat deed hij in het verzet? waar was hij ondergedoken? hoe was het leven in de kampen? Dit boek is het resultaat van de zoektocht naar de antwoorden.

Zomer 1945, kort na de bevrijding, heeft Henk zelf zeer uitgebreid zijn ervaringen van zijn driejarig verblijf in gevangenissen en concentratiekampen beschreven in een dagboek. Dit dagboek is integraal als derde deel in het boek opgenomen.

Maar over de tijd ervoor was niets bekend. Reden voor een intensieve speurtocht in de archieven van het Nationaal Archief, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging en het NIOD. Ook wisten familieleden zich nog het een en ander te herinneren van de onderduik en soms nog iets over de verzetstijd. Zo is er veel boven water gekomen: sabotage, informatie verzamelen, een aanslag op een collaborateur en het Englandspiel. Henk en zijn broer Gerard waren daar direct of zijdelings bij betrokken. Gerard heeft dit niet overleefd, hij is in 1943 gefusilleerd. Dit alles wordt feitelijk beschreven in het tweede deel van het boek met vermelding van de geraadpleegde bronnen.

Maar er bleven gaten:  hoe was het voor hem om dit mee te maken? met wie gingen Henk en Gerard om? Dat wordt beschreven in het eerste deel. Ook de periode na de oorlog komt aan de orde. Dit alles in romanvorm, een combinatie van feiten en fictie om zo een tijds- en sfeerbeeld te geven.

Ik heb belangstelling, wat moet ik doen?

Het boek, 320 pagina’s dik en voorzien van een hardcover, is straks te koop voor € 29,50. Maar wanneer je het voor 1-1-2020 bij mij bestelt dan kost het slechts € 25,00. Daar komen dan nog wel verzendkosten bij als ik het moet opsturen.
Een PB’tje is voldoende. Daarin dan wel graag vermelden: je naam en je e-mailadres. En, als ik het straks moet opsturen, je postadres.
Begin februari stuur ik dan de rekening (ik weet dan ook hoe hoog de verzendkosten zijn) en na ontvangst van het verschuldigde bedrag zorg ik dat je je exemplaar krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑