Pleinen

NRC probeert in een serie artikelen uit te vinden wat een plein aantrekkelijk maakt. De Grote Markt in Gouda en Deventer Brink zijn goede voorbeelden. Maar waarom?

De serie is vandaag begonnen en het is dus nog te vroeg om er conclusies aan te verbinden, laat staan het onderzoek te bekritiseren. Ik ben wel nieuwsgierig naar de uitkomsten.

Het eerste stuk zette me wel aan het denken over wat de Zilverstad op dit gebied te bieden heeft. En dat is treurig weinig. Ik kom tot drie plekken die plein heten dan wel plein zijn.

Allereerst het Plesmanplein, aan de ene kant wat winkels, aan de andere kant een middelbare school. Midden op het plein nog een bloemenkiosk, een visboer en iets met fastfood. Aan de schoolkant wat banken zonder rugleuning, dat is het. Niet direct een plek waar je gezellig even met wat mensen gaat zitten.

Dan in de oude stad het Doelenplein. Ik kan daar kort over zijn, een grote parkeerplaats die op de woensdag vrij gemaakt wordt voor de weekmarkt.

De derde is de Oranjeplaats, vooral functioneel door alle voorzieningen die er rondom gevestigd zijn. Maar, hoewel er een boom met bank staat, ook hier niet bepaald uitnodigend voor de gezelligheid zoekers.

Blijven wat kleine plekken als de Stenen Brug. Een enkel terras in het oude stadscentrum.

Een en ander neemt niet weg dat Schoonhoven best een bezoekje waard is. Alleen degenen die een gezellig plein zoeken zou ik doorsturen naar het vijftien kilometer verder liggende Gouda.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.