Marsepein

Het heerlijk avondje is gekomen..

Het Sinterklaasfeest brengt veel herinneringen boven, waaronder aan de smaak van goede marsepein. Ik ben geen grote snoeper maar voor gevulde speculaas en voor marsepein wil ik wel een uitzondering maken.

Een herinnering aan marsepein in de Sinterklaastijd al heeft de directe aanleiding niet met pakjesavond te maken.

We gaan meer dan vijftig jaar terug. Mijn vader is op 28 november jarig, hij wordt vijftig. Traditiegetrouw krijg je dan een Abraham maar hij het liever een Eva. Moet kunnen, dachten we, een Eva, van marsepein dan maar! Ik werk in die tijd op de Utrechtse Maliebaan en niet ver daar vandaan, op de Biltstraat zit een goede bakker. In de middagpauze trek ik (19 jaar jong) de stoute schoenen aan, naar de bakker.

Het bedienende winkelmeisje verkleurt en stottert dat ze niet weet of de bakker aan mijn verzoek kan voldoen. Ach, hij vindt vast wel een voorbeeld! En, inderdaad, voor de patissier is het geen probleem, een leuke klus, weer eens wat anders dan die roze varkentjes die overal in de etalage staan. Voor de bakker!

Een week later verrassen we mijn vader met een slank snoepbaar vrouwenfiguur. Zoals gebruikelijk inclusief vijgenblad.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.