De Middelste Molen

De middelste molen is een wipmolen en staat bij Cabauw in de Lopikerwaard. Ze dateert uit 1773 maar al in de vijftiende eeuw stond hier een molen.

Ik heb lang gedacht dat er ten oosten van de Middelste molen nog twee wipmolens gestaan hebben. Ten westen staan immers de Bonrepasmolen en verderop de Bachtenaar. Al die molens dienden ter bemaling van de polders hier.

Maar zo is het niet. Oorspronkelijk stonden drie wipmolens hier bij elkaar en samen bemaalden ze de polder Zevenhoven. Die taak werd in 1933 overgenomen door een dieselschroefpompgemaal dat gebouwd is op de fundamenten van de Voorste molen. De Achterste molen is in 1962 gesloopt. Nadat ze geen rol meer had in het waterbeheer stond ze stil en te verpauperen.

Gelukkig is de Middelste molen wel gespaard en nog recent vond er onderhoud aan plaats. Want, wees eerlijk, wat is een Hollands polderlandschap zonder molen.

Het schilderij is veertig bij vijftig centimeter groot en op een basis van acrylverf met olieverf geschilderd. Die olieverf moet nog drogen.

2 thoughts on “De Middelste Molen

Add yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑