Dorus ontbreekt op de bruiloft.

1812-tijds-schoolplaatIn een vervolgverhaal vertel ik de geschiedenis van Dorus de Mari, geboren 20 mei 1781. Het verhaal is gebaseerd op feitenonderzoek door mijn vriend Theo van Bemmel. Hier en daar komt er iets uit mijn duim om de geschiedenis wat te verlevendigen. Het hele verhaal (tot nu toe) is terug te vinden in de categorie Remplaçant Je vindt hier het nieuwste hoofdstuk bovenaan dus lezen van onder naar boven verdient de aanbeveling.

Wanneer Johanna de Mari op 16 augustus 1837 met haar Willem Papendorp in het huwelijk treedt is haar vader daarbij niet aanwezig. Zij kent de reden van horen zeggen, heeft de man nooit gekend. Ze was net een jaar oud toen haar vader met het leger van Napoleon vertrok om nooit meer terug te keren. Haar oom Jan had dat een maand voor de trouwdag nog bevestigd bij de vrederechter, mr Justinus Voorduin, haar vaders afwezigheid bij de huwelijksplechtigheid moest immers officieel verklaarbaar zijn. Gelukkig was haar moeder wel op het schamele feest aanwezig. Het was nu eenmaal geen vetpot in huize de Mari. Even was er geld geweest, genoeg om van te leven maar die bron was al snel opgedroogd en daarna was het sappelen voor de kost. Ach, dat gold voor de meesten in de wijk, ze wist niet beter.

20-bs-utrecht-huwbyl-1837-acte-256-img-718-verkl-vermissing-theodorus-de-mari-01-verkl
21-bs-utrecht-huwbyl-1837-acte-256-img-719-verkl-vermissing-theodorus-de-mari-02-verkl

Oom Jan, Johannes de Mari leefde van 17-1-1776 tot 9-1-1850 en is een voorvader van mij. In de rest van het verhaal speelt hij geen rol van betekenis. Maar zijn hier aangehaalde verklaring voor de vrederechter is onlangs boven water gekomen en verklaart onder meer waarom mijn vader bij zijn stamboomonderzoek indertijd geen overlijdensdatum van Jans broer Dorus heeft kunnen vinden.

4 Comments

  1. Aardige bezigheid dat stamboekonderzoek. In het verleden heb ik dat samen met mijn zwager gedaan.
    Zo onderzochten wij de fam. Spier, Hansen ( mijn vrouw) de fam. Bruins Slot. Mijn zus huwde een nazaat daarvan.
    We kwamen ver in de tijd terug ik meen tot 1500 en dan is het leuk om te lezen in de doopregisters van de Herv. kerk en de begraafboeken waar kinderen werden geboren, gedoopt en begraven. In de fam. van mijn wederhelft kwamen zelfs scherprechters voor, een soort beulen.
    (Kun je nagaan dat ik af en toe nog wel eens gemarteld word en daardoor veel te lijden heb. 🙂

    1. stamboek laat ik aan het vee over en het stamboomonderzoek doe ik niet zelf, daar heb ik mijn mensen voor 😉 . Maar stoeien met de resultaten van hun werk vind ik leuk!
      En verder heb ik natuurlijk ontzettend met je te doen. Kietelen is nog overheen te komen maar als ze je pogen te vierendelen dan ben je er wel klaar mee!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.