Op weg naar Moskou

In een vervolgverhaal vertel ik de geschiedenis van Dorus de Mari, geboren 20 mei 1781. Het verhaal is gebaseerd op feitenonderzoek door mijn vriend Theo van Bemmel. Vanaf nu zijn de feiten nog slechts in het raamwerk terug te vinden, de geschiedenis van zowel Dorus als zijn vrouw Martijntje komt uit mijn duim, was niet te verifiëren. Het hele verhaal (tot nu toe) is terug te vinden in de categorie Remplaçant Je vindt hier het nieuwste hoofdstuk bovenaan dus lezen van onder naar boven verdient de aanbeveling.

In de lente van 1812 komt het legeronderdeel waar Dorus bij hoort eindelijk in beweging. Er wordt gefluisterd dat Rusland het doel is. Napoleon zou kwaad zijn op de tsaar omdat die weer handelde met de Britten. Dorus vindt het allemaal wel best, hij is allang blij dat er wat gebeurt. De wintermaanden in Saint Omer waren koud en saai. Een paar van zijn makkers waren al overleden, longontsteking. Eigenlijk was dat de enige afleiding geweest. In forse dagmarsen trokken de troepen door Pruisen en het graafschap Warschau naar de Russische grens. Ze ondervonden geen tegenstand, het Russische leger trok zich steeds verder terug. De officieren waren er niet gerust op. De Russen lieten niets achter dan in brand gestoken voorraadschuren en vergiftigde waterbronnen. De moraal bij hun troepen liep zienderogen achteruit. En steeds meer mannen moesten ze achterlaten, dood of op sterven na dood.
De mannen zijn het zat. Al weken krijgen ze nauwelijks iets te eten en drinken ze slechts vuil water. De lol van het avontuur is er duidelijk af. Niets dan ellende. Op een avond praat een clubje, waaronder Dorus, over de mogelijkheden te deserteren. Dorus vindt het te riskant maar vijf anderen wagen het erop. Met hulp van een marketentster verlaten ze ‘s nachts het kampement. Die hulp viel tegen, de snol meldde de vlucht bij de wachtcommandant en twee uur later waren ze opgepakt en terug. De volgende ochtend werden ze ter voorbeeld voor iedereen standrechtelijk gefusilleerd. Dorus was een der mannen die het vonnis uit moesten voeren. 

6 gedachten over “Op weg naar Moskou

Voeg uw reactie toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑