Roerige tijden

1812-tijds-schoolplaatIn een vervolgverhaal vertel ik de geschiedenis van Dorus de Mari, geboren 20 mei 1781. Het verhaal is gebaseerd op feitenonderzoek door mijn vriend Theo van Bemmel. Hier en daar komt er iets uit mijn duim om de geschiedenis wat te verlevendigen. Het hele verhaal (tot nu toe) is terug te vinden in de categorie Remplaçant Je vindt hier het nieuwste hoofdstuk bovenaan dus lezen van onder naar boven verdient de aanbeveling.
Het zijn roerige tijden in Europa. Amerika heeft net zijn Onafhankelijkheidsoorlog achter de rug en een deel van de Europeanen ziet wel wat in de nieuwerwetse ideeën die dat met zich bracht. De Fransen kenden hun revolutie en hier kwamen de patriotten aan de macht. Al in 1787 was Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van Willem V bij Goejanverwellesluis door de patriotten tegengehouden. Als gevolg daarvan dreigde oorlog met Pruisen. De Fransen schoten de patriotten te hulp en stadhouder Willem V vertrok hals over kop naar Engeland. In Utrecht werd een groot garnizoen Fransen gelegerd. De Oranje gezinde vroedschap wordt vervangen door Patriotten. De bevolking van de stad vindt het allemaal wel best, of je nu door de hond of de kat gebeten wordt. Er kwam in ieder geval door die Franse bezettingsmacht weer werk en dus geld. En die kleurrijke parades op het Janskerkhof vormden een fraai schouwspel. In 1804 vertrok het garnizoen weer maar twee jaar later kwam Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte. Ook dat bracht weer een hoop reuring en vooral werk. Lodewijk wilde een koninklijk paleis aan de Drift bouwen dus voor bouwvakkers was er genoeg werk. Dorus was een vakman, een inmiddels ervaren metselaar dus het ging hem even voor de wind. Totdat Lodewijk besloot om zich in Amsterdam te vestigen. Het hele hof verdween naar wat later de hoofdstad zou worden. Hoogstwaarschijnlijk zou Utrecht tot op de dag van vandaag de hoofdstad van Nederland zijn wanneer die verhuizing niet had plaatsgevonden.
Al met al bood de Franse aanwezigheid de Utrechtse bevolking de nodige voordelen en Bonaparte werd in 1811 dan ook groots onthaald toen hij de stad bezocht. Niet veel later zou echter de balans omslaan.

8 Comments

  1. Ze gingen weg om te vechten…en bleven dan rustig jaar weg..
    Ondertussen zaten de vrouwen te vernikkel in die koude tochtige kastelen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.