Laken en de laatste #SG16

Laken

Er is een tijd geweest dat men mat met lichaamsdelen, de duim, de voet zijn daar voorbeelden van. Zo ook de el, ongeveer 71 centimeter. Dat is de arm, gemeten onder de elleboog, van schouder tot hand langs een strakke arm. Erg vast waren die maten niet, sommigen leven op te grote voet, die moesten alleen bij inkoop meten. Die gestrekte arm is natuurlijk nog gevoeliger want, nog afgezien van mensen met lange of korte arm, achter de te meten stof kon je eenvoudig de arm licht buigen. Laken was een kostbare stof en iets minder leveren dan afgesproken was bracht de koopman natuurlijk voordeel.
Voor vandaag kies ik het spreekwoord: als de el bij het laken komt valt het vaak niet mee. Het betekent zoveel als bij grondig onderzoek komen de fouten boven tafel.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.

Hier vind je de opgaven tot nu toe.

Het woord voor deze week

De laatste van 2016 is laatste.

8 gedachten over “Laken en de laatste #SG16

Voeg uw reactie toe

  1. Hoi Carel,

    Diverse keren heb ik meegedaan als je spreekwoorden of gezegdes ter sprake bracht.
    Zo leerde je steeds weer nieuwe dingen.
    Probeer het nog maar een poosje……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑