mijn hond en ‘n nieuwe opgave #sg16-3

Het spreekwoord van vorige week moest iets honds hebben en er waren weer een paar prachtige bijdragen, hartelijk dank hiervoor!
De eerste twee opgaven boden een keur aan mogelijkheden, heel veel spreekwoorden met hand, ongeveer net zovel met hond. Dat maakt de variatie in reaccties natuurlijk in principe groter. Het derde woord is maag, volgens mij zijn daar beduidend minder spreekwoorden en gezegdes bij te vinden.
Ik ben benieuwd welke je kiest en welke uitwerking erachter staat.

Wat is de bedoeling?
spreekwoordIk geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.

Maar goed, mijn spreekwoord met hond ben ik nog verschuldigd.

Als honden konden bidden zou het kluiven regenen

Als mijn tante wieletjes had zou ze een auto geweest zijn, as is verbrande turf. Die laatste is Utrechts, daar zeggen we niet als maar as.
Ja maar, als … En dan met de meest onmogelijke voorwaarden aankomen, ik heb daar grote moeite mee. Want dat is wat mijn gekozen spreekwoord bedoelt te zeggen. Natuurlijk, als, gevolgd door een reële mogelijkheid is een terechte vraag. In mijn speelse programmeren heb ik menigmaal de constructie if, then, als, dan gebruikt. Vaak gevolgd door else, anders want, wordt niet aan de voorwaarde voldaan dan moet je in een andere richting denken.
Een als heeft alleen zin wanneer het geschetste alternatief reëel is, ander gebruik vertroebelt de discussie of remt af. Gebruik dan gerust mijn hier gekozen spreekwoord, het bestaat niet voor niets.

17 gedachten over “mijn hond en ‘n nieuwe opgave #sg16-3

Voeg uw reactie toe

  1. “Je ogen waren groter dan je maag,” verweet mijn moeder mij eens toen ik als kind mijn bordje niet leeg at.
    Een volgeling van de apostel Paulus ( Timotheus) die een zwakke gezondheid had, kreeg van zijn leermeester de raad:
    “Drink niet alleen maar water, doe er vanwege je zwakke maag en je andere kwalen wat wijn bij.”

    1. goed advies van Paulus, denk ik dan maar. Bedenk wel dat het water daar en toen niet zo gezuiverd was als tegenwoordig hier

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑