Rust en #SG16-31

Rust

De in Leiden geboren schilder, Jan Steen kon een bierbrouwerij in Delft overnemen. Delft was in die tijd tot ver over de landsgrenzen bekend om zijn brouwerijen en de uitvoer van het kostbare gerstenat bracht grote welvaart in de Prinsenstad. Jan Steen had evenwel geen zakentalent en ging failliet. Wat hij wel deed, hij bracht leven in de brouwerij en, hij had totaal geen grip op zijn huishouden. Het spreekwoordelijke huishouden van Jan Steen komt daar vandaan. Minder bekend en meer grijpend naar de gevolgen is het volgende spreekwoord:

Op dat huis rust een grote hypotheek.

De betekenis is hetzelfde, het is een grote janboel. Of die Jan in janboel Jan Steen was is niet met zekerheid te zeggen, misschien waren er wel andere Jannen die er ook een ongeregelde boedel op nahielden.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord

Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.
Hier vind je de opgaven tot nu toe.

Het woord voor deze week

Het nieuwe woord is slaap.

2 gedachten over “Rust en #SG16-31

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑