Het witte huis aan de Voorhaven

Stel je voor dat oude huizen verhalen konden vertellen. Dat ze de bijzondere gebeurtenissen konden weergeven van hun wisselende bewoners. Zou je dan niet een prachtig historisch werk kunnen opbouwen waarin die bewoners soms een hoofdrol spelen, soms die geschiedenis slechts als toeschouwer volgen. Want is dat niet altijd zo, sommige mensen spelen het spel, anderen zijn de toeschouwer.
Opgehangen aan bijzondere jaartallen in de stads-, lands- of wereldgeschiedenis volgen we steeds de bewoners van dat ene huis. Uiteraard zijn dat altijd weer andere mensen, met andere beroepen, een andere kijk op de wereld. Wat hen bindt is dat ze op het moment dat de geschiedenis zich afspeelt de bewoner zijn van het witte huis aan de Voorhaven. Het historisch perpectief is echt, de geschiedenis van de bewoner verzonnen. Dat wil zeggen, het had zo maar zo kunnen gebeuren als het beschreven is.

Juni 2010 kochten Ivo en Ellen een oud pand in het historische centrum van Schoonhoven, een oude Hollandse vestingstad met een rijke geschiedenis.

De komende weken zal ik geen nieuwe blogs (kunnen) plaatsen. Het daarvoor benodigde gereedschap past niet in de koffer. Maar ik wil mijn trouwe lezers niet zonder verhalen laten en plaats hier dus de links naar deze serie. Lees ze niet allemaal tegelijk, het is verwarrend omdat de hoofdpersoon door de eeuwen heen steeds een ander is. Veel leesplezier en, eh, reageren mag natuurlijk altijd. Eenmaal terug van de reis kan ik daar dan weer van genieten.

2010, Ivo en Ellen
1332, de architect
1425, Albrecht Beijling
1771, fonteynkoeck
1673, Franse bezetting
2003, Jamai
1592, Marrigje Ariëns
1623, Olivier van Noort
1915, een stoomtrein
1670, Reinier de Graaf
1521, de grote stadsbrand
1787, Wilhelmina van Pruisen
1889, Domela Nieuwenhuis
1903, het wassende water
1581, Barend van de Hoeff
1945, de bevrijding

0 gedachten over “Het witte huis aan de Voorhaven

Voeg uw reactie toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑