Lauwersmeer

zeemeeuwHet is jaren geleden dat ik deze zeemeeuw schilderde, waarschijnlijk op Terschelling maar het kan ook best op een van de andere Waddeneilanden geweest zijn. We hebben ze allemaal bezocht, Ameland zelfs lopend vanuit Holwerd. Afgelopen week zaten we in Lauwersoog, aan het Lauwersmeer. Vroeger, op school, leerden we nog de Lauwerszee als deel van de provinciegrens tussen Groningen en Friesland. Maar sinds 1969 is de zee meer en veranderde het water van zout naar zoet. De Lauwerszee was als de Waddenzee deels ondiep en hele stukken zijn drooggevallen. Grotendeels heeft men de natuur zijn werk laten doen en inmiddels is er een prachtig landschap ontstaan dat goed vergelijkbaar is met de natuurgebieden op de eilanden. De vogelliefhebber kan er ook zijn hart ophalen. Ik heb er wel een paar gezien die ik eerder niet tegenkwam. Nu ben ik geen echte kenner maar gelukkig stond er in de bungalow, dapper landhuis genoemd, een mooie vogelgids. Dus ik heb er weer het nodige bijgeleerd. We hebben prachtige fietstochten gemaakt en vanaf de zeedijk zowel Ameland als Schierminnikoog zien liggen. Het noorden mag dan de naam hebben open en kaal te zijn, we weten nu beter! Wel altijd wind en bij voorkeur tegen. Maar als je, zoals wij, de Hollandse polders als thuisbasis hebt dan weet je niet beter. Al met al was het een heerlijke vakantieweek in een rustig bungalowpark en een mooie omgeving, goed voor menig fietskilometer.
Overigens stond dezelfde ansichtkaart die ik voor bijstaand aquarel gebruikte ook nu nog in de kaartenmolen van de parkwinkel.

2 gedachten over “Lauwersmeer

Voeg uw reactie toe

  1. Altijd leuk om wat bij te leren, ook op vakantie šŸ™‚ Zo hebben wij in Duitsland onlangs met de rode en zwarte wouw kennis gemaakt. We dachten overigens eerst aan een arend maar er waren er zo opvallend veel van en noch de tekening en staart klopten. Al behoren ze wel tot de arendachtigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑