Decentralisatie = ongelijkheid

In de uitzending van Kassa, jongstleden zaterdag zaten twee items over de verschillen tussen gemeenten. In Amsterdam krijg je in het kader van armoedebestrijding onder bepaalde voorwaarden een VVVbon van € 30 terwijl Rotterdam  in dezelfde (?) situatie € 1100 subsidieert. Of, in Utrecht betaal je ruim  € 700 leges, organiseer je hetzelfde feest 600 meter verder in Montfoort dan kost het nog geen  € 30.
Ik vind het sec aan de orde stellen van dit soort vergelijkingen opportunistisch,  zo niet populistisch. Met dit soort vergelijkingen is niemand gebaat.
Gemeenten moeten hun eigen begroting maken en dus kiezen waaruit inkomsten  en uitgaven gaan bestaan. Die duidelijk politieke keuzes liggen bij de gemeenteraad.  En net als in de huishoudportemonnee, het moet uit de lengte of de breedte. Met de uitkomst kun je het eens of niet eens zijn. De enige correctiemogelijkheid is het bestuur afstraffen bij een volgende verkiezing.

Zo heb ik me nu al heilig voorgenomen niet op een van de coalitiepartijen in deze gemeente te stemmen nu ze geen cent naar cultuur laten gaan en zo slordig omspringen met ons erfgoed.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Anna schreef:

    Ah … interne keuken ☺ daar kom ik wijselijk niet tussen…

    1. carel de mari schreef:

      Dat zouden meer mensen moeten doen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.