Slim #WOT ’18-32

Het woord slim is gekozen door Martha omdat ze graag naar de slimste mens kijkt. Slim betekent bijdehand, clever, maar in het oosten van het land is slim ook erg.

Ook ik kijk graag naar dat tv-programma. Maar de titel is slecht gekozen. Want het gaat vooral om parate kennis over uiteenlopende trivia, het bijdehand zijn komt er maar op een paar momenten bij om de hoek kijken. En de spelers zien die momenten lang niet altijd, zo slim zijn ze niet. Zo zie je nogal eens dat iemand de tegenstander op een idee brengt: ‘Tja, hoe heet hij ook alweer, die toen in die serie speelde, ik kan niet op zijn naam komen’. Dat is typisch een manier om een bepaalde denkrichting aan te geven. Iemand expres op het verkeerde been zetten heb ik nog niet zien gebeuren terwijl dat juist wel slim is.

Dat de spelers gekozen worden uit een select gezelschap bekende Nederlanders komt het programma ook niet ten goede. Publiciteitsgeile kandidaten die met alle genoegen laten zien dat ze over de simpelste dingen nooit gehoord hebben. Wat is overigens een bekende Nederlander. In de huidige serie ken ik meer dan de helft van de kandidaten overigens niet. Toegegeven, dat kan aan mij liggen.

Of het moet zo zijn dat ik me vaak beter voel dan de kandidaten, dat mijn parate kennis veel groter is al weet ik natuurlijk ook niet alles. Maar misschien is dat dan wel de opzet van het programma, de argeloze kijker een goed gevoel geven. En dat is dan natuurlijk wel weer slim! En, om met de Tukkers te spreken, niet slim!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.