Blazen en dan opdracht #SG16-9

Blazen

SatchmoDe uitdrukkingen met blazen verwijzen in de meeste gevallen naar het bespelen van een blaasinstrument.
Een deuntje of zijn partij meeblazen;
De aftocht blazen;
De kraaienmars blazen;
Van toeten noch blazen weten.
Ook hoog van de toren blazen hoort thuis in dit rijtje. De heraut zocht immers de toren van kasteel, stadhuis of kerk om een groter bereik te hebben voor zijn boodschap.
Recent kwam Loesje (die van de posters) met, ik zeg het even met mijn eigen woorden, Met hoog van de toren blazen krijg je geen windmolens aan het draaien. Hoewel ik het een prachtige vondst vind is de suggestie volgens mij niet juist. Het bedoelde blazen is met kracht lucht uit de longen persen, niet het bespelen van een trompet of vergelijkbaar instrument.  De vertaling, met arrogant gedrag bereik je geen omslag in het energiebeleid onderstreep ik evenwel volledig, Geen woorden maar daden!
kat1
En dan nu het woord van deze week: kat (poes of kater mag ook).

Wat is de bedoeling?


spreekwoordIk geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.

9 gedachten over “Blazen en dan opdracht #SG16-9

Voeg uw reactie toe

  1. Toen ik nog een onschuldig knaapje van 17 was en verliefd was op een meisje, voegde mijn moeder mij toe, dat ik ‘geen kat in de zak moest kopen.’ Dat was dan 63 jaar geleden ook de enige seksuele voorlichting die ik ooit kreeg. Gelukkig deed ik een goede aankoop, want mijn wederhelft staat al 56 jaar aan mijn zijde en schonk mij vier kinderen die zorgden voor een nageslacht van tien kleinkinderen…

  2. Ahaha ☺ mijn man kreeg exact dezelfde goede raad mee van zijn moeder als Jan maar dan wel ettelijke jaren later maar evengoed … dit jaar zijn we 30 jaar gehuwd ☺

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑