Eeuwelingen #50books ’17-33

Welk boek lees je momenteel en wat kun je erover vertellen.

Een aantal vrijwilligers van Stichting SWOS schrijft levensboeken, het verhaal van een oudere of tenminste het deel dat hij of zij daarover kwijt wil. Zelf heb ik in de afgelopen jaren van drie mensen de persoonlijke geschiedenis op mogen schrijven, een leuke maar tijdrovende bezigheid.

Een paar jaar terug kwam de schrijfster Steffie van den Oord in de bibliotheek vertellen over haar bundels levensverhalen. Een uitgelezen mogelijkheid om van een professional wat kneepjes van het vak te leren.

Ik wilde het boek Eeuwelingen kopen maar een vriendin meldde dat ze het boek dubbel had en dat ik er een van mocht hebben. Onlangs kreeg ik het en nu lees ik af en toe een verhaal van iemand van 100 jaar of ouder. Het boek is in 2002 in eerste druk verschenen, de geportretteerden zijn op zijn laatst in het jaar 1900 geboren. In de meeste gevallen (tot nu toe) valt het verhaal uiteen in drie delen, de jeugd en eerste werkervaring, de tweede wereldoorlog en de laatste jaren in de verzorging. In die zin wijken de verhalen duidelijk af van wat wij plegen te schrijven.

De geschiedenissen zijn levendig beschreven en vooral het leven in de eerste decennia van de vorige eeuw geven een beeld van het leven toen en van de enorme veranderingen die deze mensen meegemaakt hebben. Niet dat het allemaal nieuw voor me was maar er passeren beroepen waar ik geen of weinig beeld bij had. Maar ook sociale verhoudingen, noviteiten als elektriciteit, de binnenvaart die over gaat van zeil naar diesel.

Allemaal zeer leerzaam maar ook door het gekozen format vermakelijk. Kortom, ik geniet ervan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.