Blikjes

Limonade, bier, sportdrank, chocomelk, het is allemaal in blik verkrijgbaar. En op dat blik zit sinds enige tijd € 0,15 statiegeld. Dat is gedaan om de ongecontroleerde afvalberg te verkleinen. Het ingeleverde blik kan weer gebruikt worden, goed voor het milieu dus.

De blikjes moeten dan wel min of meer ongeschonden ingeleverd worden, niet voor dat hergebruik maar omdat de innemende machine dan kan herkennen dat er inderdaad statiegeld voor betaald is.

Jammer, ik vond het altijd leuk dat lege blik in elkaar te knijpen.

Men hoopt dat met dit systeem 90% van die verpakking terugkomt.

Vooralsnog lukt dat niet, rond de 60% wordt ingeleverd. De vraag die nu in het nieuws is is of dat statiegeld verhoogd moet worden. Boze tongen beweren dat dat alleen het vermogen van de leverende bedrijven verhoogt. Het weerwoord, alle statiegeld dat niet teruggevraagd wordt wordt gebruikt om het systeem te verbeteren. Het zal wel al is dat natuurlijk een eindigend proces.

Ik vraag me af of de juiste vraag wel gesteld wordt. Gaat het wel om die paar centen of gaat het om de laksheid waarmee hier omgegaan wordt met het milieu. Ik denk dat laatste, dat het een mentaliteitskwestie is. Hebben we wat meer oog voor het tegengaan van verspilling van grondstoffen dan getroosten we ook inspanningen om dat te beperken. Het is een kleine moeite dat blikje terug te brengen maar weggooien, liefst direct onderweg is nog veel makkelijker.

Van mij mogen ze ze heel wegwerpen, ik haal ze wel op, een aardige aanvulling op mijn uitkering en helemaal belastingvrij. Liever niet bij het plastic in de zak, dat is extra werk.

Al dat gewroet in andermans afval levert alleen maar meer rotzooi op straat op.

Wanneer worden we verstandig?

1 Comment

  1. Mijn zakgeld mocht ik vroeger aanvullen met het terugbrengen van statiegeld flessen.

    Ik heb daar nog steeds mooie herinneringen aan!

    Nostalgische en duurzame groet,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.