Houdbaarheid van blogs #blogpraat

Iedere maandagavond ‘praat’ een aantal bloggers via Twitter over onderwerpen die het bloggen aangaan. Doorgaans is dat een gezellig een leerzaam uurtje. Zoveel hoofden, zoveel zinnen, dat wel. Maar dat maakt het juist levendig. Bloggen is ook vanuit veel kanten te benaderen en het spreekt voor zich dat de hobbyblogger andere belangen heeft dan degenen die voor hun (eigen) bedrijf met enige regelmaat om aandacht vragen.

Eerst maar even de definitie die in Wikipedia staat erbij gehaald:

Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronologische volgorde verschijnen. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog.

Oeps, daar gaan we al. ‘een persoonlijk dagboek’ kun je niet vanuit een bedrijf verwachten. En menig hobbyblogger vult haar/ zijn site met mededelingen die niet direct vallen onder de categorie, lief dagboek, wat ik vandaag toch weer allemaal meegemaakt heb. Maar iemand die haar blog vult met recepten is in mijn ogen wel degelijk een blogger. Iemand die af en toe zijn fantasie de ruimte geeft en met een volledig uit de duim gezogen verhaal komt is voor mij wel degelijk een blogger. Het tweede deel van de aangehaalde definitie past dus beter.

Vanavond gaat het over de houdbaarheid van bloggen, bloggen we over een paar jaar nog? Ik ben benieuwd wat uit de discussie straks aan conclusies te trekken is. Noem het gerust voorbarig maar vooralsnog zeg ik dat, even afgezien van het te kiezen medium, het uitwisselen van kennis, het vertellen van verhalen en alles wat daar tussen in te bedenken is vast wel blijft. De pamfletten uit de achttiende en negentiende eeuw gebruiken we niet meer, de stencils van vijftig jaar geleden, wie kent het begrip nog. Vandaag de dag gebruiken we het internet, de blogs, de social media om dat kwijt te kunnen wat we kwijt willen. En straks? Geen idee, ik kan geen koffiedik kijken. Maar dat we kennis blijven delen en elkaar van alles blijven wijs maken, ik ben er heilig van overtuigd. En of we het dan bloggen noemen of aan van Dale vragen weer eens een nieuw woord aan De Dikke toe te voegen, who cares.

0 gedachten over “Houdbaarheid van blogs #blogpraat

Voeg uw reactie toe

    1. Waarom denk je dat, Hanneke? Lopen bezoekersaantallen terug, verdwijnen bloggers uit beeld? Ik zie dat (nog) niet. Twitter gebruik ik voornamelijk om een nieuw blog aan te kondigen (geldt ook voor FB)

  1. Twitter kan het bloggen niet vervangen lijkt mij, daar kun je hooguit een link plaatsen, iets intrigerends proberen te deponeren in een paar tekens of wat slap oh. Een idee uitwerken lukt daar niet. Facebook daarintegen wel. Die zou wel eens het stukje Lief dagboek kunnen vervangen. Maar ook niet de uitgebreidere artikelen of meningen of wat dan ook. Dus volgens mij heeft bloggen nog steeds bestaansrecht tussen alle andere Social Media die elkaar wel lekker aanvullen .

  2. Wat mij betreft blog ik nog heel wat jaartjes. Mijn blogpagina beschouw ik als mijn virtuele ruimte waarin ik mijn schatten kan opslaan, delen en bewaren. Alleen maak ik me wel eens zorgen over google: stel dat ze het bloggen niet meer ondersteunen? Wat gebeurt er dan?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑