Navigatieschoenen

Het is inmiddels al weer heel wat jaren geleden. We hadden met een aantal bevriende echtparen op Schouwen een tienpersoonsbungalow gehuurd voor een weekend. Lekker wat fietsen, een strandwandeling, mosselen eten en een bezoek aan het werkeiland Neeltje Jans. Een van de mannen rekende zich graag tot de first adapters en had zijn nieuwste gadget meegenomen, een gps-systeem waarop hij de coördinaten van de locatie van de bungalow intoetste. Zo konden we nooit verdwalen, alsof iemand zich daar zorgen over maakte. Op de terugweg na ons bezoek aan de Oosterscheldedam zette hij het apparaatje aan. Natuurlijk ging het het eerste stukje moeiteloos goed, op zo’n dam kun je maar twee kanten op en we wilden huiswaarts. Maar niet rechtstreeks, ergens onderweg nog even een terrasje pakken zat in de planning van de reisleiding. En tijdens een eerdere verkenning hadden ze iets leuks gezien in Scharrendijke. En dus focusten negen man zich op de route naar Scharrendijke en onze first adapter liet zich door het gps-systeem leiden. Je begrijpt het al, dat moest wel fout lopen. Uiteindelijk splitsten onze wegen zich, en zat hij voor de gesloten bungalow in Renesse terwijl wij van ons drankje genoten op een zonovergoten terras bij de Brouwersdam.

wpid-IMG_20130415_172715.jpgIk moest aan deze anekdote denken toen ik las over het nieuwste, de navigatieschoenen. In een inlegzool zitten sensoren, een bluetoothverbinding en een batterijtje. Je verbindt de zolen met je telefoon en tikt de bestemming in Google Maps in. De sensoren kietelen je tenen aan de linkervoet als je linksaf moet, en natuurlijk aan de rechter voor rechtsaf. Je kunt er een todolijstje aan koppelen en zo even omgeleid worden omdat je ook nog een pinautomaat tegen moet komen. Of er ook een ‘indien mogelijk maak een U-bocht’-signaal bij is, zoals bij het navigatiesysteem in mijn auto, vertelt het verhaal niet. Het grote voordeel is natuurlijk dat je altijd de kortste route neemt en niet meer in een vreemde stad kunt verdwalen. Ook hoef je niet meer constant op je kaartje op de telefoon te kijken of bij iedere hoek de stadsplattegrond uit te vouwen. Maar laat mij af en toe maar eens lekker dwalen, dan kom je ook nog eens iets onverwachts tegen!

8 Comments

  1. Ha Neeltje Jans daar zijn wij vorig jaar naartoe geweest. Héél leerrijk 🙂 En wat dat laatste betreft… als je dwaalt kom je nog es ergens waar je nog niet bent geweest, fijn zo de kleine verrassingen des leven 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.