Over kleur en smaak

Wat heerlijk, reduceren tot de hoofdzaak. Er zijn drie basiskleuren, rood, geel en blauw. En met die kleuren kun je elke andere kleur maken mits je wit waar alle natuurlijke kleuren in zitten als verzachtende factor inbrengt. Geel en rood wordt oranje, blauw en rood paars en geel en blauw groen. En dan gaat het alleen nog maar om verhoudingen, want hoeveel kleuren groen ken je niet, om maar een voorbeeld te noemen.

Er zijn vier basissmaken, zout, zuur, zoet en bitter. O ja, umami, al kan ik die niet definiëren. Ook hier gaat het om de combinatie, het gewicht van de inbreng. Een zoute haring met uitjes of hetzelfde visje in het zuur, qua smaak onvergelijkbaar.

Want, hoe saai zou het eten zijn als we ons beperken tot die vier-, vijfdeling. 

En smaken verschillen. De een beperkt zich als een Rietveld of een late Mondriaan tot de primaire kleuren, de ander mixt op zijn palet de mooiste combinaties. En hetzelfde geldt in de keuken, de een houdt zich aan het veilige recept dat oma ook al gebruikte, een ander kiest voor het avontuur. 

Ik kook zoals ik schilder.

4 Comments

Laat een reactie achter bij AnnaReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.