Gisteren zijn we teruggegaan naar het ontstaan van Utrecht, tweeduizend jaar geleden. De geschiedenis die begint met het Romeinse Castellum aan de Rijn, Ultrajectum. In eerste instantie houten gebouwen, later, na herhaalde vernietiging door Germaanse strijders, opgetrokken in steen.
De Romeinen vertrekken en het Castellum komt in verval. Wanneer Willibrord in de achtste eeuw de het christendom komt prediken bouwt hij op de fundamenten van het Romeinse fort twee kerken. En binnen de grenzen van deze fortificatie worden van lieverlee gebouwen geplaatst om de kanunnik en te huisvesten. De vestiging trekt allerlei mensen die in houten huizen buiten de ommuring gaan wonen.
In 1122 krijgt de nederzetting als een der eersten in onze omgeving stadsrechten, vooral om de macht van de bisschop in te dammen.
Die bisschoppen bouwen op de fundamenten van het Castellum na Willibrord een Romaanse kerk en daarna de Gotische Domkerk die voor een deel nu nog het middelpunt van de stad is.
Voor een deel want op 1 augustus 1674 wordt een groot deel van de kerk door een storm vernietigd en nooit meer opgebouwd. Het huidige Domplein is toen ontstaan al hebben de brokstukken na de storm pas rond 1800 opgeruimd.
De plek van het oorspronkelijke Castellum ligt midden op het plein. De contouren zijn in de bestrating terug te vinden.
In 1949 worden restanten van de vroegere bebouwing en bewoners bij opgravingen blootgelegd. De vondsten worden dan beschreven en verdwijnen dan weer onder de bestrating. Tot begin deze eeuw de boel opnieuw opgegraven wordt en uiteindelijk Domunder voor het publiek wordt vrijgegeven.
Na een uiteenzetting over de geschiedenis van 2000 jaar in vogelvlucht gaan we naar het midden van het plein, dalen een trap af en krijgen een lamp met daaraan een oortje. Op diverse punten in de rondleiding die we op eigen gelegenheid en in eigen tempo volgen kunnen we door belichten met de lamp audio-opnamen ophalen.
Een bijzondere ervaring, muur op muur, Romeins, Romaans, Gotisch. En dat allemaal in Domunder, onder het Domplein in de Domstad.
Fijn dat je mijn blog leest, geef gerust een reactie