Monoprint

Een workshop, een hartstikke leuke tweeëneenhalf uur. We gaan eens kijken of we iets met de kunst van Cobra kunnen. En dan vooral met Corneille. Ik Ben benieuwd!
Voor ons ligt een vel wit papier en er circuleren zes potjes met acrylinkt. De opdracht is wat te spatten, klodder maar raak, laat de natte inkt over het papier lopen, doe waar je zin in hebt! De opdracht is duidelijk, het doel nog niet. Het resultaat? Daar is ie.
CAM00278
Leg dat vel maar even te drogen, we gaan door met stap twee.
Een nieuw vel papier en in snel tempo opdrachten: “teken een ovaal, teken daarboven een rechthoek, teken aan de andere kant van het papier twee cirkels, de een groter dan de ander, trek een kronkellijn van linksboven naar rechtsonder. Teken een cirkel, deels buiten het papier”. Het is haast niet bij te houden en ook niet nodig. Wat wel nodig is, een vel vol figuren, lijnen. Kijk maar:
CAM00280
Dan wordt het spannender, we moeten uit die tekeningen op zoek naar figuren, bijvoorbeeld een vogel, een kat, een boom, een vrouw. Verbindingslijnen zijn toegestaan. Of we het met een viltstift op een stuk plastic willen overtrekken. Ik begin aarzelend maar al snel vind ik een vogel. De rest volgt min of meer vanzelf. Er ligt een aardige compositie voor me. Eerst een kopje koffie, er moet straks snel gewerkt worden. We mogen de viltstift lijnen overtekenen met zwarte acrylverf en daar het eerste plaatje overheen leggen. De tekening komt in spiegelbeeld op de inktspatten. Daar is nog geen plaatje van, die opdracht moet ik nog afmaken. Maar vervolgens krijgen we een stuk 400 grams papier, een geweldige kwaliteit zullen de kenners beamen! We herstellen de zwarte lijnen en drukken het plaatje af op dat prachtige vel. Zwart op wit, en nu inkleuren. Met primaire kleuren acryl en zo je wilt met acrylinkt of vetkrijt. Iedere techniek heeft zijn eigen voor en nadelen. Enfin, mijn plaatje werd uiteindelijk:
CAM00279
Niet perfect, natuurlijk, zo’n eerste keer maar geweldig leuk om te doen. De volgende keer gun ik me ook meer tijd. Niet teveel want het gaat om het spontane. Meer tijd in de uitwerking, niet dan in de beeldbepaling.
En die inktspatten, die ga ik deels overschilderen vanuit dezelfde monoprint, dat plaatje komt nog wel een keer.

6 Comments

  1. geweldig en heel leuk om te doen..Wil je mij dit een keer voordoen….ligt me zeer ontspannend om te doen namelijk…

    1. ik wil het je best een keer voordoen maar ontspannend is het niet. In ieder geval niet het deel waarin je de zwarte acryltekening maakt die uiteindelijk op je werkblad moet komen. Die verf droogt behoorlijk snel. Daarna kun je meer tijd nemen dan ik gisteren had. Ik denk ook dat ik aan dit plaatje nog wel even doorwerk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.