Spekbokking met zuurkool

Spekbokking? Ja, gewoon een uit de kluiten gewassen haring, gerookt. Als je geluk hebt heeft de visboer op de markt ze liggen. We hebben vergeten groente maar de vaderlandse keuken vergeet meer. En dat is jammer. Zo’n visje is niet te versmaden, vol gezonde vetten bovendien. Ze moeten wel even ontzout worden, vind ik. Ik ben doorgaans zuinig met zout. Dat is niet moeilijk, laat de gefileerde beestjes een half uurtje in de lauwe melk zwemmen en klaar is Careltje. Deze keer met aardappelpuree en zuurkool in een ovenschotel. Die zuurkool kun je aankleden zoals je wilt. Ik deed het heel voorzichtig met een gefruit uitje, wat witte wijn en wat limoensap. Maar gebruik zure appels, ananas, wat je wilt!
De schaal verdwijnt in de oven, vooral om op te warmen, zuurkool en aardappels zijn immers al gekookt en de vis is gerookt. En ondertussen kunnen ze mooi aan elkaar wennen. O ja, ik deed  er nog wat walnoten over, die had ik over van de buurtbarbecue.
Voor de kok schenk je vervolgen een glas zeer oude genever, een vergeten borrel, om in de stijl te blijven! Een korenwijntje is ook goed. Eet smakelijk!

6 Comments

  1. Aha… mmm… wij maakten gisteren forel op de bbq ondanks het wat druilerige weer 🙂 Lekker zo binnenin besmeerd met citroenpesto en met ontbijspek omwikkeld. 10 min. op een hete bbq en halfweg omdraaien. En dat samen met pasta, een lichte wijnsaus en fijne groentjes…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.