Willem Buggelsberg

In een vervolgverhaal vertel ik de geschiedenis van Dorus de Mari, geboren 20 mei 1781. Het verhaal is gebaseerd op feitenonderzoek door mijn vriend Theo van Bemmel. Hier en daar komt er iets uit mijn duim om de geschiedenis wat te verlevendigen. Het hele verhaal (tot nu toe) is terug te vinden in de categorie Remplaçant Je vindt hier het nieuwste hoofdstuk bovenaan dus lezen van onder naar boven verdient de aanbeveling.

Het is onrustig in de Jordaan. Dorus krijgt daar niet zoveel van mee omdat hij zijn zaken af moet ronden bij de notaris. Maar het eerste deel van de nieuw gerecutreerden wordt afgemarcheerd naar de Haarlemmerpoort. Wanneer een meisje afscheid wil nemen van haar dienstplichtige broer wordt ze op brute wijze tegengehouden. Omstanders bemoeien zich ermee, er ontstaat een relletje. De onrust breidt zich snel uit door de hele stad. Protestdemonstraties duren tot diep in de avond. De Fransen nemen geen halve maatregelen. Drie mannen worden door de krijgsraad ter door veroordeeld en direct standrechtelijk geëxecuteerd. Tien andere moeten naar het tuchthuis. De dienstplichtigen, waaronder inmiddels ook Dorus zich heeft gemeld, moeten binnen blijven.
Het is maar goed dat Willem Buggelsberg, buurman en goede vriend, met Dorus meegereisd is naar Amsterdam. Want nu gaat alles ineens erg snel. Dorus moet zich direct melden en kan niet meer terug naar Utrecht om afscheid van zijn Martijntje te nemen. Het valt hem zwaar. Bovendien, hoe krijgt hij het met de deal verdiende geld bij haar? Gelukkig kan hij Willem vertrouwen.
Op 12 april vindt Willem een plekje op een trekschuit en vaart terug naar de Domstad.
Hoewel Martijntje wist waarom Dorus naar Amsterdam ging is ze toch ontroostbaar, stiekem had ze gehoopt dat het haar man niet zou lukken. Zou ze hem ooit terugzien?

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.