Monnik en #SG17-35

Monnik

Waar de abt herbergier is mogen de monniken wel bier halen.
Het slechte voorbeeld van de leidinggevende geeft de medewerkers de ruimte te volgen. Want dat betekent dit spreekwoord. Mijn associatie, vergeef me, was direct met de heerlijke abdijbiertjes. Vooral de Trappisten weten er wel raad mee. Of Cistersiënzers zoals ze officieel heten. De monniken leven in dienst van de arbeid en het gebed. Dat bierbrouwen is dus monnikenwerk, van mij mogen ze ;-).
Ooit, ik zal een jaar of veertien geweest zijn, heb ik een week retraite gehouden in het Trappistenklooster in Diepenveen bij Deventer. Dat klooster bestaat niet meer, de paters en broeders zijn naar Schiermonnikoog verhuisd.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg17. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 17 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het woord voor deze week is stroop.

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.