Groen
De Hagenaar en Hagenees zullen het mogelijk niet met me eens zijn. Groen en geel zijn immers hun kleuren. En toch voer ik bij het themawoord groen deze op: Het wordt me groen en geel voor de ogen wat zoveel betekent als het duizelt me. De nar in zijn groengele kleding lijkt aan de oorsprong van deze uitdrukking te liggen. Daar komt ook, zegt K. ter Laan het volgende rijm vandaan:
Daar is geen zot zo eel
Of hij draagt groen met geel
Waar Ter Laan het niet over heeft, althans in de druk die ik tot mijn beschikking heb is buurmans gras is altijd groener, iets wat ook buiten het Haagse zo ervaren wordt.
Wat is de bedoeling?
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg17. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 17 verwijst naar dit jaar.
Hier vind je de opgaven tot nu toe.
Het woord voor deze week
Het woord voor deze week is maart.
De schol wordt in maart niet gegeten. Tenminste, als je het spreekwoord moet geloven: https://drspee.nl/spreekwoord-13-maart/
Een voor mij onbekende en dat zijn de mooiste
En deze Carel: Maart guur geeft een volle schuur. https://verbeeldingenhistorie.blogspot.nl/2017/03/maart-guur-geeft-een-volle-schuur.html
Veel boerenwijsheid gaat die kant op, ik ga het geloven, zeker met jouw uitleg