Kip en ei en #SG16-14

Ei

Het woord van vorige week is ei en natuurlijk mag dan ook eitje en eieren. Appeltje, eitje zou je zeggen. En dat is ook zo, er zijn genoeg spreekwoorden en gezegdes waar het ei een rol in speelt. Ik zou de verklaring kunnen geven van het ei van Columbus maar die kun je ook op Wikipedia vinden. Dan lees je meteen dat het beter het ei van Filippo Brunelleschi had kunnen heten maar dat zou niemand onthouden. Je kunt op eieren lopen in tegenstelling tot de olifant in de porceleinkast. Je kunt iets voor een appel en een ei kopen of verkopen, kopen is natuurlijk profijtelijker. En je kunt als een kip die haar ei niet kwijt kan lopen Je kunt je ei wel of niet kwijt kunnen en met het zout komen als het ei op is.
haanIk ben evenwel blij dat ik in mijn zoektocht op een voor mij onbekend gezegde stuitte:  het ei wil wijzer zijn dan de kip. Die had ik eerder moeten kennen, toen onze jongens nog aan het puberen waren. Ik had hun ‘levenswijsheid’ dan kunnen pareren met dit spreekwoord. Enfin, nu zijn de heren verstandige volwassenen en ben ik best bereid af en toe iets van hen te leren.

Zondag werd ik geconfronteerd met een tegeltjeswijsheid van LoesjeEr is geen haan die zal toegeven ooit een ei geweest te zijn. En dat zou best wel eens waar kunnen zijn!

Wat is de bedoeling?


spreekwoordIk geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het nieuwe woord is broek.

10 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.