Kort en #SG17-7

Kort

Het woord van vorige week was kort en zoals gebruikelijk wacht ik eerst de reacties af. Toevallig tweemaal over korte metten met een uitleg naar het ochtendgebed in de de kloosters. Dank hiervoor, Jannie en Martha.

Met wisselend succes maar ik probeer hier altijd een mij onbekend spreekwoord of gezegde te noemen. Kort van stof zijn, een kort lontje hebben, kort door de bocht gaan, het zijn zegswijzen die we nog regelmatig horen. Ongemerkt, de termen zijn bij velen volledig in het taalgebruik opgenomen. Dat is mooi, spreekwoorden en gezegdes maken een taal levendig.

De pessimisten onder ons zullen bij hoog en bij laag beweren dat het leven is als een kinderhemd, kort en bescheten.

Zo weten we ook allemaal dat de Rotterdammer de mouwen opstroopt, geen woorden maar daden! Maar dat zelfs C&A zich daaraan aanpast was voor mij nieuw:

In Rotterdam liggen de overhemden met korte mouwen in de etalage.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg17. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 17 verwijst naar dit jaar.

Hier vind je de opgaven tot nu toe.

Het woord voor deze week

Het woord voor deze week is boek.

3 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.