Man en #SG17-20

Man

Wanneer man het woord is dan komen spreekwoorden als een man, een man, een woord, een woord of bijvoorbeeld met man en muis vergaan al snel in je op.
Ik vind het leuk om met wat minder bekende spreuken aan de gang te gaan en kwam in mijn zoektocht op een in mijn ogen wel heel bijzondere: Het is een harde man op een zachte kaaskorst.
Zonder toelichting kwam ik er niet uit, wat zou men daarmee bedoelen. Een harde man, dat zal wel iemand zijn die staat voor wat hij wil en daarbij zal gebruiken wat nodig is, of het nu mag of niet. Maar die zachte kaaskorst? Hij zal toch niet op een Camembert of Brie gaan staan en het kaasje pletten. Lijkt me niet logisch, daar bereik je niets mee.
Neen, het blijkt anders te liggen, het gaat om een man die tevoren een hard standpunt inneemt en stoer belooft niet van zijn stuk te brengen te zijn. Maar zodra de opponent zich meldt is hij snel om.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg17. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 17 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het woord voor deze week is vrouw, dat moet te doen zijn.

3 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.