Mus en #SG17-24

Mus

Laatst zag ik ergens een tegeltje met daarop: iemand dood maken met een blije mus. Je begrijpt dat dit een voor mij volstrekt nieuw gezegde is.
Kort daarna kreeg ik een telefoontje van een bedrijf waarmee ik de afspraak had dat ze de goten zouden reinigen. “Meneer, onze medewerkers gaan met deze hoge temperaturen het dak niet op.” De weersverwachting meldde 30 graden. Mijn vraag of het bedrijf mussen voor deze klus had ingehuurd werd niet begrepen. Die vallen immers bij hoge temperatuur dood van het dak!
Even zoeken bracht me toch tot een voor mij onbekend spreekwoord: zijn kruit op mussen verschieten. Dat moet je tegenwoordig al helemaal niet meer doen, de mussenstand gaat hard achteruit heb ik begrepen. Maar ook vroeger was het zonde van het kruit, je kunt niemand blij maken met een dode mus.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg17. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 17 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het woord voor deze week is hoed.

4 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.