Nummer zes en mijn vijfde #SG16-6

Vorige week waaide de wind om het huis, nu zit ik in de stralende zon, het kan verkeeren zei Brederode. Het ligt dan ook voor de hand dat het woord deze week zon is, voor mij dan, tenminste.

Wat is de bedoeling?
spreekwoordIk geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg16. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 16 verwijst naar dit jaar.

Wind
Onlangs kwam er een Amerikaanse speelfilm uit over een aantal slimme jongens die de duikeling van het financiële systeem in 2007 zagen aankomen en de vinger bijtijds op de zere plek legden. Doordat zij doorhadden dat de pijn met name in de hypotheekmarkt voelbaar zou zijn namen ze tijdig hun maatregelen. Gevolg, zij waren de enigen bovenmatig die profiteerden van de crisis.
Ik moest onwillekeurig aan het oude Hollandse gezegde, het is een kwade wind die niemand voordeel brengt denken. Een spreekwoord dat nog een stapje verder gaat dan de een zijn dood is de ander zijn brood.

7 Comments

  1. Laat de zon niet ondergaan over uw toorn…. hield mijn schoonmoeder mij eens voor toen ik een boze bui had.
    Maak het weer goed voor je gaat slapen….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.