Stroop en #SG17

Stroop

Ook zo’n last van die fruitvliegjes? Dan heb je nog niets aan dit spreekwoord: Men vangt meer vliegen met stroop dan met azijn. Wat wel helpt, een stukje fruit, bijvoorbeeld een stukje bananenschil. Leg het in een glas of flesje en vouw van papier een trechter. De vliegjes komen op het fruit af maar vinden de uitgang daarna niet meer. Na een uurtje is de keuken schoon en kun je de insecten in je tuin of vanaf het balkon de vrijheid hergeven.

Als Pasen en Pinksteren op een dag vallen, als m’n tante een piemeltje had gehad was het mijn oom geweest en zo zijn er nog wel een paar. Vraag niet het onmogelijke. Op zoek naar een spreekwoord met stroop vond ik naast de gangbare er een uit Rotterdam:
As as meel was en stront stroop dan aten we morgen pannenkoeken. In Utrecht zeggen ze dan weer: As is verbrande turf. In beide steden hebben ze kennelijk moeite met het woordje als.

Wat is de bedoeling?

spreekwoord
Ik geef iedere dinsdag op dit blog een woord dat in Nederlandstalige spreekwoorden of gezegdes voorkomt. Aan de hand van dat woord kies je een spreekwoord en dat bespreek je. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Net als bij de WOT plaats je een link naar je blog onder de opdracht. Op Twitter en Facebook kun je je uitwerking melden met de hashtag #sg17. Hierbij staat sg niet voor soortelijk gewicht maar voor spreekwoorden en gezegdes, 17 verwijst naar dit jaar.

Het woord voor deze week

Het woord voor deze week is schaduw.

3 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.