Stel dat …

1969 Binnenhof Den Haag

“Het moet maar eens afgelopen zijn”, fulmineert de minister president, “daar met die provo’s in Amsterdam. Al die relletjes en opstootjes en dan willen ze nu ook nog die Oranje Vrijstaat. Wat mij betreft kunnen ze die krijgen, we deporteren heel de Amsterdamse bevolking naar Texel, dan bouwen ze daar maar hun eigen Vrijstaat. We hebben zelf nog genoeg Waddeneilanden over en die woonruimte in Amsterdam kunnen we ook goed gebruiken.”

Niet de hele raad is het er direct mee eens, je treft ook gewone Amsterdammers. Maar het verzet is niet al te sterk en na een forse krakersrel komt er een akkoord. “Zijn we meteen ook van die Ajax hooligans af!”

Alle Amsterdammers verhuizen gedwongen naar Texel. Ze mogen het eiland niet zonder toestemming van de Haagse regering af. Die regering zorgt wel dat er genoeg voedsel en medicijnen voor iedereen is maar de Vrijstaat moet zelf maar voor de verdeling zorgen, dat willen ze toch zo graag!

Vandaag, Texel

Het is volledig uit de hand gelopen. Texelaars zijn Den Helder binnengevallen en plunderen de marinestad.

Iedere vergelijking met de situatie elders in de wereld berust op louter toeval. Ik heb geen plaatje bij deze duistere geschiedenis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.