Over kaas en snoeken

Ik heb het hier vast wel eerder gemeld, onze kaas halen we rechtstreeks bij de boer. Liefst op de fiets maar gisteren toch maar even met de auto. Wat een storm weer! Een eenzame fietser streed een ongelijke strijd. Langs de smalle polderweg naar de kaasboerderij lagen hier en daar omgewaaide afvalcontainers, waarschijnlijk even daarvoor geleegd.
Op de parkeerplaats voor de hoeve tref ik een drietal heren bij een SUV. Belgisch kenteken, achterklep open. De laadruimte ligt vol met visspullen. Ik maak even een kort praatje, het lijken me Walen te zijn, twee reageren nauwelijks, de derde is wel een prater maar zijn accent en vooral de zinsbouw verraden dat hij niet in het Vlaams is opgevoed. Hij vertelde me dat ze een weekje in Holland zijn om te vissen en dat ze het liefst de plas op gaan in een bootje maar dat het weer niet zomers genoeg is. Ze komen hier vaak, in de winter trekken ze de polder in om te snoeken. En, inderdaad, je ziet hier vaak Belgen langs de sloten en weteringen in de waard, anders dan de Hollanders lopen zij over hun jachtterrein, telkens de hengel op een andere plek uitgooiend. Ik wens de heren een goede vangst en zocht de luwte.
Eenmaal binnen bestel ik mijn pondje belegen en zie tot mijn verbazing dat ik kan pinnen, dat was eerder niet het geval.
En graag zelfs zegt de oude vrouw die ons hier altijd helpt.
‘Het pinapparaat is hier net geïnstalleerd en het is nu rustig. Kan ik het op mijn gemak uitproberen.’ Ik blijk de eerste te zijn die hier pint en het gaat feilloos. Niet dat ik anders verwacht had, de bediening is een fluitje van een cent. Maar de boerin is opgelucht, de spanning is eraf. Ik leg haar nog wel even uit dat ze de € 5,17 nu niet meer af hoeft te ronden. Naar beneden zal niemand een probleem vinden maar ze zal maar zo’n zeurpiet treffen die als de rekening € 5,18 bedraagt niet € 5,20 wil afrekenen. Wel, dat dat zo werkte dat wist ze niet, weer wat geleerd!
Buiten bijt de visser in een bruine boterham met hesp.
‘Wel je kaas hier kopen, hè’, voeg ik hem met een knipoog toe.

7 gedachten over “Over kaas en snoeken

Voeg uw reactie toe

  1. Ik dacht, dat als de kaas 5.18 euro kost en je dat bedrag pint het niet tot 5.20 euro wordt opgehoogd….In Lopik werkt dat niet zo, maar ja, ik weet niet waar jij je kaas haalt, ..hi,hi.

  2. Buiten hapt een visser in een bruine boterham met hesp..lees ik. Ik had nog nooit van hesp gehoord. Even opgezocht. Zag jij dat direct dan toen jij die bruine snee zag?

  3. Yep! Ook bij de boeren kan men tegenwoordig pinnen. We halen er dan wel geen kaas maar wel yoghurt en rijstpap… van die echte hé met nog veel rijst in en niet van dat lopend spul van in de supermarkt waarin je de rijst met een vergrootglas moet gaan zoeken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑