#50books, ’14-9

Wat zijn jouw ideale leesomstandigheden?

In eerste instantie ben ik geneigd aan fysieke omstandigheden te denken. Zo in de zin van languit op de bank of lekker in bed, een uurtje voor het slapen gaan. Maar nee, daar is het antwoord voor mij niet te vinden. Ik lees nooit in bed, zelden languit op de bank. En het gaat er ook om wat ik lees. De ochtendkrant aan de ontbijttafel, de zaterdagbijlage in mijn luie stoel. Maar de vraag betreft natuurlijk het lezen van een boek, waarom heet deze serie anders #50books?

Als ik er zo over nadenk dan zijn de ideale leesomstandigheden bij mij terug te voeren tot een geestelijke gesteldheid. Hoe meer rust in mijn hoofd, des te meer kan ik aan. In de avonduren, tussen de bedrijven door even een kort verhaal lezen dat gaat nog wel. Maar een dikke pil, ik begin er maar niet aan. Mijn trouwe volger zal dan zeggen: “Maar onlangs meldde je nog dat je een trilogie van Murakami aan het lezen was.” Terecht, en dat kon alleen maar omdat ik vakantie had. Met andere woorden, ik gunde me de tijd om te lezen. Dus, als het echt om een groot verhaal gaat zal mijn antwoord zijn dat ik daarvoor langere tijd weinig of niets anders aan mijn hoofd moet hebben.

0 Comments

  1. Ik moet inderdaad ook in de goede stemming zijn en als het een dikke pil is, ook de nodige tijd tot mijn beschikking hebben, anders is het niet de moeite.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.