#50Books ’15-43

Welke Vlaamse boeken heb je gelezen in de afgelopen vier jaar?

Wat moet ik met zo’n vraag, Peter? Ik registreer niet wat ik gelezen heb, noch waar de auteur vandaan komt. Ik heb Vlaamse schrijvers gelezen, dat wel! Tom Lanoye, Kristien Hemmerechts om er een paar te noemen, Ik let er niet zo op, ik lees ook andere buitenlanders, altijd in vertaling. Wanneer ik een bepaald boek aan het lezen ben dan besef ik vaak wel waar de schrijver vandaan komt. Al las ik laatst een verhaal over het Spanje onder Franco, geschreven door een Zweed, Henning Mankel, in een van zijn eerste boeken.

Peter Vandermeersch en Christiaan Weyts schrijven in het NRC van dit weekend in een tweeluik over de verschillen in benadering, beleving tussen Belgen en Nederlanders. Treffend vind ik de door hen aangehaalde Gamma-reclame, hier Gamma, dat zeg ik, bij onze zuiderburen Gamma, hoe maakt u het?
Het directe en duidelijke van de Nederlander tegenover de aftastende houding van de Belg. Ik herken het uit de jaren dat ik regelmatig met mensen van AG in Antwerpen en Brussel te maken had.

4 Comments

  1. Hum, ik dacht dat bij mij de balans eerder zou overslaan naar Nederlandse schrijvers dan naar Vlaamse šŸ™‚ Nu dat is niet zo šŸ™‚ Met dank aan de filosofische boeken die ik in mijn boekenkast heb staan, al dan niet vertaald door een Vlaming… Buitenlandse schrijvers lees ik ook – uiteraard šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.