#50books, vraag 33

Wat vinden jullie van auteurs die ook onder pseudoniem publiceren?

Er kunnen zich allerlei redenen voordoen om onder pseudoniem, nom de plume zoals de Fransen zeggen, te schrijven. Die redenen variëren van angst (de schuilnaam, men mag niet weten wie ik ben) tot niet willen meeliften op een bekende naam. Zo schreef Hugo Brandt Corstius zijn columns onder pseudoniem Piet Grijs en Simon Carmiggelt bediende zich van de schuilnaam Kronkel onder de stukjes in het Parool. Ik weet het niet zeker maar vermoed dat Bernlef (eigenlijk Hendrik Jan Marsman) niet mee wilde liften op de naam van de grote dichter Marsman die een halve eeuw eerder leefde. Ik heb er geen moeite mee, wat de reden dan ook moge zijn. Ik vraag me alleen af waarom Peter Pellenaars onder pseudoniem Man van Hout zijn eigen naamsbekendheid ondermijnt ;-).

0 Comments

  1. Ja, dat vraag ik me ook af 😉
    Hij kan nog meer beroemde schrijvers/schrijfsters vervoegen. Agatha Christie schreef zoveel detectives, korte verhalen en toneelstukken maar haar romans verschenen onder het pseudoniem van Mary Westmacott. En zo ken ik ook nog een Frans-Joods schrijver Romain Gary/ Emile Ajar. Hij won zelfs, als enige schrijver, tweemaal de Prix Goncourt, eenmaal als Gary, eenmaal als Ajar. Heb ik geen probleem zé 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.